«Ангел Господній» з Папою Франциском 2 лютого 2014 р. (повний текст)
  • Пон, 03/02/2014 - 15:16

Дорогі брати і сестри!

Сьогодні ми відзначаємо свято Стрітення Господнього в храмі. Сьогодні також – Всесвітній день богопосвяченого життя, що нагадує про важливість для Церкви людей, які почули заклик безпосередньо наслідувати Ісуса на шляху євангельських рад. Сьогоднішнє Євангеліє говорить нам, що через сорок днів після народження Ісуса Марія і Йосип, відповідно до єврейського закону, внесли Дитятко в храм, щоб посвятити і пожертвувати Його Богові. Ця євангельська подія є також іконою пожертвування свого життя тими, хто, в силу Божого дару, приймає чесноти чистого, бідного і послушного Ісуса.

Цей дар себе для Бога стосується кожного християнина, оскільки всі ми є посвячені Йому через Хрищення. Ми всі покликані присвятити себе Отцеві, разом з Ісусом, і як Ісус, роблячи наше життя щедрим даром в сім’ї, на роботі, в служінні Церкві, в ділах милосердя. Однак це посвячення в особливий спосіб переживають монахи, монахині, богопосвячені миряни, які через обіти повністю і виключно належать Богові. Ця приналежність до Господа дозволяє тим, хто дійсно нею живе, дати особливе свідчення Євангелія Царства Божого. Будучи повністю посвяченими Богові, вони до кінця віддані братам, щоб нести Христове світло туди, де панує найщільніша пітьма, і поширювати надію в серцях пригноблених.

Монахи є знаком Бога в різних сферах життя, є закваскою розвитку більш справедливого і братнього світу, пророцтвом ділення з найменшими і найбіднішими. Таким чином зрозуміле і прожите богопосвячене життя проявляється таким, яким воно є насправді: воно – дар від Бога! Божий дар для Церкви, дар Бога для свого народу! Кожна богопосвячена особа є даром для нас – Божого народу в паломництві. Ця присутність дуже потрібна, вона зміцнює і оновлює справу проповіді Євангелія, християнського виховання, милосердя до найбільш нужденних, споглядальної молитви, справу людської і духовної формації молодих людей і сімей, зусилля для справедливості і миру в людській родині. Подумаймо, що було б, якщо ми не мали б монахинь, сестер у лікарнях, сестер-місіонерок, сестер в школах? Ви можете уявити собі Церкву без монахинь… Ні, неможливо уявити! Вони є даром, закваскою, тими, хто штовхає Божий народ вперед. Ці жінки – прекрасні, вони посвячують своє життя і несуть послання Ісуса!

Церква і світ потребують цього свідчення любові і Божого милосердя. Богопосвячені особи, монахи і монахині також є свідченням того, що Бог добрий, що Бог милостивий. Тому необхідно з вдячністю шанувати практику богопосвяченого життя і поглибити свої знання про різні харизми і духовність. Нам потрібно молитися, щоб багато молодих людей відповіли “так” Господу, Котрий кличе їх до повної посвяти Йому для самовідданого служіння братам, до посвячення життя на служіння Богові і братам.

З усіх цих причин, як вже було оголошено, 2015-й рік буде особливим чином присвячений богопосвяченому життю. Довірмо вже зараз цю ініціативу заступництву Пресвятої Діви Марії і св. Йосипа, котрі, як батьки Ісуса, були першими посвяченими Йому і присвятили своє життя Йому.

Джерело: http://popefrancis.org.ua