«Ангел Господній» з Папою Франциском 25 серпня 2013
  • Нед, 25/08/2013 - 16:20

Недільна зустріч Папи Франциска з десятками тисяч паломників з усього світу, які опівдні зібрались на площі святого Петра у Ватикані, щоб помолитись разом із Святішим Отцем молитву «Ангел Господній», була присвячена роздумуванню над Євангелією, яка того дня читалась у храмах латинської Церкви, а саме 13-му розділові Євангелії від святого Луки.

Папа наголосив, що цей уривок із Євангелії закликає зосередитись на темі спасіння. Як розповідає святий євангелист Лука, Ісус підіймався з Галилеї в напрямку Єрусалиму і по дорозі до Нього наблизився один чоловік, який запитав, чи мало буде тих, які спасуться? Ісус не дав прямої відповіді на це питання, адже не важливо знати, скільки людей спасеться, важливо знати, яким є шлях до спасіння. «І ось тоді, – мовив Святіший Отець, – Ісус відповідає на питання, кажучи: «Силкуйтесь увійти через вузькі двері, бо багато будуть намагатись увійти, але не зможуть» (пор. Лк 13,24). Далі Папа запитав: «Що має на увазі Ісус? Які це двері, через які маємо ввійти? І чому Ісус говорить про вузькі двері?»

Приклад дверей, а в інших перекладах воріт чи брами, наводиться у Євангелії багато разів і стосується дому, домашнього вогнища, де знаходимо безпеку, любов, тепло. «Ісус нам каже, що існують двері, які дозволяють увійти в Божу родину, в тепло Божого дому, в спільність з Богом. «Ці двері – це сам Ісус. – підкреслив Єпископ Риму. – Він – це перехід до спасіння. Він веде нас до Отця. І двері, якими є Ісус, ніколи не є зачиненими, вони завжди відчинені для всіх, без винятку без привілеїв. Бо, як знаєте, Ісус нікого не виключає».

Папа вказав, що, можливо, дехто міг би сказати, що він, напевно, виключений, бо є великим грішником, вчинив так багато злого протягом свого життя. Але, навпаки, Ісус завжди віддає перевагу грішникові, щоб йому простити, щоб його любити. Ісус чекає, щоб нас обняти, щоб нам простити. «Не бійся! – наголосив Папа Франциск. – Він тебе чекає! Підбадьорся, насмілись увійти крізь Його двері». Усі запрошені переступити крізь ці двері, переступити через двері віри й увійти в Його життя та дозволити Йому ввійти у наше життя, щоб Він його перетворив, оновив, щоб дарував повну й тривалу радість».

Святіший Отець вказав, що у наш час проходимо перед численним дверима, які запрошують увійти, обіцяючи щастя, яке триває лише одну мить, яке є самоціллю і не має майбутнього. «Якими дверима ми хочемо увійти? – запитав Папа. – Хочу це сказати з особливою силою: не біймося переступити крізь двері віри в Ісуса, дозволити Йому дедалі більше увійти в наше життя, вийти із наших егоїзмів, замкненості, нашої байдужості стосовно інших. Адже Ісус освічує наше життя незгасимим світлом. Це не феєрверк, не спалах, ні! Це тихе світло, що триває вічно й дає нам мир. Ось таким є світло, яку зустрічаємо, якщо входимо Ісусовими дверима».

Очевидно, оті Христові двері є дверима вузькими, не тому, що це камера тортур, а тому, що Він просить нас відкрити своє серце для Нього, признати себе грішниками, яким потрібно спасіння, потрібно Його прощення, Його любові, потрібно смиренності, щоб прийняти Його милосердя і дозволити Йому, щоб відновив нас у Собі.

Закінчуючи катехизу перед молитвою «Ангел Господній», Папа сказав: «У Євангелії Ісус нам каже, що бути християнами означає не мати «ярлика». І я вас запитую: чи ви є християнами «ярлика», чи істини? Кожен нехай відповість у душі... Ніколи не будьте християнами «ярлика», але християнами істини, серця! Бути християнами й жити та свідчити віру молитвою, ділами милосердя, сприяти справедливості, чинити добро. Через вузькі двері, якими є Христос, повинно проходити все наше життя. Благаймо Пречисту Діву Марію, Двері Неба, щоб допомогла нам переступити двері віри, дозволяючи, щоб Її Син перетворив наше існування так, як перетворив Її, щоб усім принести радість Євангелія».

Після молитви «Ангел Господній» у неділю 25 серпня 2013 р., Папа Франциск звернувся із стурбованим закликом за припинення воєнних дій та за мирне вирішення конфлікту в Сирії.

« З великим болем та стурбованістю, – сказав Святіший Отець, – я продовжую стежити за ситуацією в Сирії». У країні після двох з половиною років воєнних сутичок налічується понад 100 тисяч жертв, серед яких понад 7 тисяч дітей. Кількість біженців та переселенців вже перевищила 4 мільйони, а це п’ята частина сирійського населення.

Святіший Отець наголосив, що зростання насильства у братовбивчій війні, помноження масових вбивств та жорсткостей змусило його ще раз підняти голос, щоб стримати брязкіт зброї. Не сутички дають надію на вирішення проблем, але здатністю до зустрічі та діалогу.

Папа Франциск висловив молитовну близькість та солідарність усім жертвам конфлікту, всім, хто страждає, зокрема дітям, заохочуючи до не втрачати надії на мир. Він звернувся до міжнародної спільноти із закликом бути чутливішою до цієї трагічної ситуації та зробити все можливе, щоб допомогти сирійському народові знайти розв’язки війни, яка сіє знищення та смерть, також закликаючи усіх молитись до Марії, Цариці Миру.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va