Angelus 10 березня: не вступати в розмови з сатаною
  • Пон, 10/03/2014 - 15:07

Час Великого Посту - сприятлива можливість здійснити шлях навернення, - підкреслив Папа Франциск у своєму повчанні перед читанням молитви Angelus опівдні 9 березня, в першу неділю Чотиридесятниці, і закликав усіх відректися від сатани, від його справ і спокус, залишаючись під захистом Слова Божого.

Звертаючись до численних паломників і вірних, що зібралися на площі Св. Петра, Папа Франциск сказав:

«Вітаю Вас, дорогі брати і сестри!

Євангеліє першої неділі Чотиридесятниці кожного року представляє епізод спокус Ісуса, коли Дух Святий, що зійшов на Нього після Хрещення в Йордані, спонукає Його віддалитися в пустелю на сорок днів, щоб відкрито зіткнутися там із сатаною, перш ніж почати Свою публічну місію.

Спокусник намагається відвернути Ісуса від задуму Отця, тобто від шляху жертви і принести себе в спокутування любові, щоб заманити Його на легкий шлях успіху і влади. Дуель між Ісусом і сатаною відбувається на цитатах зі Святого Письма. Щоб відвернути Ісуса від шляху хреста, диявол викладає Йому надії, які людство в своїй помилці пов'язувало з Месією: економічне благополуччя, виражене в здатності Месії перетворювати камені в хліб; видовищний стиль з безліччю чудес, з ідеєю кинутися вниз з найвищої точки Єрусалимського храму і бути врятованим ангелами, і, нарешті, найкоротший шлях до влади і панування в обмін на акт поклоніння сатані. Це три види спокус, з якими ми теж добре знайомі!

Ісус рішуче відкидає всі ці спокуси і підтверджує тверду волю слідувати шляхом, встановленим Отцем, без будь-яких компромісів з гріхом і світською логікою. Зверніть увагу на те, як відповідає Ісус. Він не вступає в діалог з сатаною, як це зробила Єва у земному раю. Ісус прекрасно знає, що з сатаною не можна вступати в розмову, тому що він дуже хитрий. Тому замість того, щоб вести діалог, як зробила Єва, Ісус воліє сховатися в Слові Божому і відповідає силою цього Слова. Давайте пам'ятати про це: у хвилини спокус не вести ніяких розмов з сатаною, але шукати захисту в Слові Божому! Це нас врятує. У Своїх відповідях сатані, використовуючи Слово Боже, Господь нагадує нам насамперед про те, що «не хлібом самим буде жити людина, але кожним словом, що виходить з уст Божих» (Мт.4,4, порівн. Втор. 8,3); це дає нам силу, підтримує у боротьбі проти світського менталітету, який принижує людину до рівня первинних потреб, змушуючи її втратити здатність жадати того, що є істинним, благим і прекрасним, - жадати Бога і Його любові. Крім того, Він нагадує: «Ще написано: "Не спокушай Господа Бога твого"» (вірш 7), тому що шлях віри проходить також через морок, сумніви і підживлюється терпінням і наполегливим очікуванням.

Наприкінці Ісус нагадує, що «написано: "Господеві Богові своєму вклоняйся, і служи Одному Йому"» (в. 10); тобто про те, що ми повинні відректися від ідолів, суєтності і творити наше життя на суттєвому.

Ці слова Ісуса знайдуть потім конкретне вираження в Його діяннях. Його абсолютна вірність Отчому задуму любові призведе Його майже через три роки до фінальної сутички з «князем світу цього» ( Ів.
16,11 ), на годину Страстей і Хреста, і там Ісус здобуде Свою остаточну перемогу, - перемогу любові!

Дорогі брати і сестри, Великий Піст є сприятливою можливістю для всіх нас пройти шлях навернення, чесно зіставляючи себе з цією сторінкою з Євангелія. Давайте відновимо обіти нашого Хрещення: відкиньмо сатану і всі його діяння, - бо він спокусник, - щоб іти шляхами Бога і «прийти до Великодня в радості Духа» (Вступна молитва I неділі Великого Посту, рік A)».

Після читання богородичної молитви, привітавши групи вірних, Святіший Отець сказав:

Під час цієї Чотиридесятниці давайте пам'ятати про призов Caritas Internationalis в рамках її кампанії проти голоду в світі. Я бажаю всім, щоб недавно початий великопосний шлях дав рясні плоди; прошу у вас згадки в молитвах про мене і про співробітників Римської Курії, які сьогодні ввечері починають тиждень духовних вправ.

Текст взято зі сторінки http://ru.radiovaticana.va/