"Angelus" 8.09.2013 з Папою Франциском
  • Нед, 08/09/2013 - 17:17

Дорогі брати і сестри, доброго дня!

У сьогоднішньому Євангелії Ісус підкреслює, що потрібно для того, щоб бути Його учнем: нічого не протиставляти любові до Нього, взяти свій хрест і йти за Ним. Багато хто підходив до Ісуса, хотіли увійти до числа Його послідовників; це відбувалося особливо після якогось чуда, яке вказувало на Нього як Месію, Царя Ізраїлю. Але Ісус не бажає нікого вводити в оману. Він добре знає, що чекає Його в Єрусалимі, який шлях просить Його пройти Отець: це шлях хреста, самопожертви заради прощення наших гріхів. Слідувати за Ісусом зовсім не означає брати участь у тріумфальній ході! Це означає розділяти Його милосердну любов, увійти в Його велике діло милосердя до кожної людини і до всіх людей. Справа Ісуса - це і є діло милосердя, прощення, любові! Ісус настільки милосердний! І це загальне прощення, це прощення проходить через хрест.

Ісус не хоче сповнювати цю справу один: Він хоче залучити також нас до місії, яку дав Йому Отець. Після воскресіння Він скаже Своїм учням: «Як Отець послав Мене, так і Я посилаю вас... Кому відпустите гріхи, тому простяться; кому затримаєте, тому залишаться» (Ів. 20,21-22). Учень Ісуса відмовляється від усіх благ, тому що він знайшов у Ньому найбільше Добро, в Якому будь-яке інше добро знаходить своє повне значення і сенс: сімейні зв'язки, інші відносини, робота , культурні та економічні блага ... Християнин відокремлює себе від усього і знаходить все в логіці Євангелія, логіці любові та служіння.

Щоб пояснити цю вимогу, Ісус використовує дві притчі: одну про вежу, яку потрібно побудувати, і іншу про царя, що йде на війну. У другій притчі говориться так: «Який цар, ідучи війною проти іншого царя, не сяде перш та не роздумає, чи може з десятьма тисячами стати проти того, хто йде з двадцятьма тисячами на нього? Коли ж не може, то, як той ще далеко, шле посольство й просить миру»  Лк. 14,31-32). Тут Ісус не бажає обговорювати тему війни, це лише притча. Однак зараз, коли ми наполегливо молимося за мир, це слово Господа зачіпає нас за живе, і, по суті, говорить: є більш глибока війна, яку повинні вести ми всі! Це тверде і мужнє рішення відкинути зло і його спокуси, і обрати добро, будучи готовими платити за це особисто: ось що означає слідувати за Ісусом, ось що означає взяти свій хрест! Ця глибока війна проти зла: для чого вести всю цю безліч воєн, якщо ми не здатні оголосити цю глибоку війну проти зла? Ні для чого! Марно... Крім того, ця війна проти зла дозволяє нам сказати «ні» братовбивчої ненависті і брехні, яку вона використовує, сказати «ні» насильству у всіх його формах; сказати «ні» розповсюдженню зброї та незаконній торгівлі нею. Скільки цих воєн! Скільки воєн! І завжди залишається сумнів: ця війна там чи інша, тут , - бо всюди йдуть війни, - це дійсно війна через проблеми, чи це комерційна війна, розв'язана для того, щоб нелегально продати зброю? Саме з цими ворогами потрібно битися, об'єднавшись, залишаючись послідовними, не переслідуючи жодних інших інтересів, крім інтересів миру і загального добра.

Дорогі брати, сьогодні ми також святкуємо Різдво Богородиці, особливе свято для Східних Церков. І всі ми зараз можемо тепло вітати всіх братів, сестер, єпископів, монахів, монахинь Східних Церков, Православних та Католицьких: вітаємо вас! Ісус – сонце, Марія – зоря, яка передвіщає Його схід. Вчора ввечері ми молилися, ввіряли Її заступництву нашу молитву про мир на Землі, особливо в Сирії і на всьому Близькому Сході. Попросимо Її зараз як Царицю Миру: Царице Миру, молись за нас! (Всі разом з Папою): Царице Миру, молись за нас!

Після молитви "Ангел Господній":

Хочу подякувати усім, хто вчора ввечері у різний спосіб приєднався до Молитовного чування і посту. Дякую багатьом людям, хто долучився із жертвою своїх терпінь. Дякую громадським владам,  а також членам інших християнських спільнот та інших релігій, а також чоловікам і жінкам доброї волі, котрі з цієї нагоди приступив до молитви, посту та роздумів.

Однак завдання залишається: ми продовжуємо молитись і працювати заради миру.  Я запрошую вас продовжувати молитись за те, щоб насильство і руйнація в Сирії негайно припинились, і були зроблені нові кроки для досягнення справедливого вирішення цього братовбивчого конфлікту. Молімося також за інші країни Близького Сходу, особливо за Ліван, щоб віднайшов свою надію для стабільності та продовжував бути зразком мирного співіснування; за Ірак, щоб фанатичне насильство уступило шлях примиренню; і щоб процес примирення між ізраїльтянами та палестинцями продовжувався із рішучістю та відвагою. На кінець, молімося за Єгипет, щоб усі єгиптяни, мусульмани і християни, могли присвятити себе спільній побудові суспільства, відданого добру усього населення.

Пошук миру є довгим процесом і вимагає терпіння та витривалості! Продовжуймо молитися за це!

За матеріалами ru.radiovaticana.va та news.va