Англікани отримали першу жінку-єпископа: ймовірність поділу церкви неминуча
  • Суб, 20/12/2014 - 16:11

Сподіваюсь, що через 15 років половину нашого єпископату становитимуть жінки – сказав глава англіканської спільноти архиєпископ Джастін Уелбі, коментуючи іменування першої жінки-єпископа для англікан в Англії. Таке рішення рішуче перекреслює будь-які шанси на поєднання англіканської церкви не лише з католиками, але й з православними, які ще влітку заявляли про те, що таке рішення спричинить тільки до ще глибшого поділу між християнами.

Хоча формально архиєпископ Джастін Уелбі висловлюється за екуменізм і чинить жести зближення, однак насправді не пробував стримати від нових поділів. І власне його посередництву після отримання найвищої посади в англіканській церкві приписують вихід з глухого кута у справі іменування жінок на єпископів.

Новий архиєпископ Кентерберійський усвідомлює негативні наслідки цього рішення для єдності не лише християн, але й між самими англіканами. Нещодавно він визнав, що, швидше за все, не вдасться втримати єдність англіканської церкви. Англіканів розділяють власне єпископки і ставлення до гомосексуалістів. Архиєпископ Уелбі дійшов до такого переконання після завершення візитації у різних країнах світу. В лоні Англіканської спільноти утверджується консервативно-євангельська опозиція до ліберальної течії. Вона згрупована в «Товаристві англікан послідовників». «Нас розділяє не лише питання сексуальності, але й те, наскільки привʼязаними до вчення Біблії ми маємо намір бути», - зазначив Род Томас, один із лідерів цього руху.