Антикатолицькі кампанії у Польщі не увінчалися успіхом
  • Втр, 25/09/2012 - 00:00

Антикатолицькі кампанії у Польщі не увінчалися успіхом, – пише «Rzeczpospolita». Згідно статистики, яку подає газета, цього року до семінарій прийнято 880 кандидатів до священства, минулого і позаминулого року їх було  906 і 876 відповідно.

 

«Як бачимо, напади Руху Палікота на віру і Церкву, антикатолицькі обкладинки тижневиків і багато текстів в польських ЗМІ, які зосереджені на пошуку помилок духовенства, не налякали готових стати священиками», – пише журналістка Ева Чачковська.

 

«Сплеск антиклериканльності стосується дуже невеликої частини поляків. Антиклерикалізм є модним, він належить до доброго тону в журналістиці, є основною темою Руху Палікота, але чи його підхоплюють? Напевно, ні, – додає соціолог з Університету Варшави, Тадеуш Шавель. На його думку, «загальна температура релігійних почуттів Церкви не змінилася», – Це заслуга інституційної Церкви, – вважає соціолог.

 

За матеріалами info.wiara.pl

 

Довідка (Богдан Суменко peoplefirst.org.ua)

"Рух Палікота" політична сила Польщі. На минулорічних парламентських виборах здобула 10% виборців. Виступає за обмеження впливу католицької церкви на державу та обмеження бюрократії, за легалізацію марихуани і цивільних партнерських союзів, захист прав сексуальних меншин, право жінок на вибір у питанні абортів, безкоштовне розповсюдження презервативів та безкоштовний Інтернет.

Основа виборчої кампанії – агресивна пропаганда всього, що виходить за межі нормальних традиційних життєвих укладів: сексуальних меншин, вживання наркотиків тощо.

Загалом, успіх "Руху Палікота" - це успіх фрік-технологій, методи яких скасовують колишні обмеження на способи передвиборної агітації, в основі яких лежали часткова коректність у висловлюваннях та певна доказовість звинувачень політичних опонентів.