Антиукраїнська істерика РПЦ-УПЦ МП та новий шанс для українських конфесій
  • Пон, 27/07/2015 - 17:15

Новий тиждень принесе Львову пам’ятник нашому Мойсею – митрополитові Андрею Шептицькому. У світлі того, що Рим уже офіційно визнав його геройські чесноти, для українських греко-католиків усього світу це вже само по собі ставить торжества з нагоди 150-річчя з дня народження цього велета духу на ще вищий рівень. 

Для львів’ян і не тільки митрополит Шептицький — фігура розділення. Одні збирали копійку до копійки, щоб встановити йому пам’ятник у Львові, інші, знищуючи цвяхами дерева, які вони, начебто, рятували, старалися не допустити встановлення цього пам’ятника, навіть до суду подавали – лише щоб фігура митрополита Андерея не муляла їхні просвітлені світлом Нью-Ейджу очі.

І це не дивно. Без митрополита Шептицького УГКЦ виглядала б зовсім по-іншому, але не тільки Церква має завдячувати йому. Без творення ним своєрідного етнархату нашого народу в ІІ Речі Посполитій, без його просвітницької діяльності, без його меценатства, опір москалізації та совєтизації в Галичині був би не занадто сильним. А без збереження ядра в Галичині процес відновлення української державності кінцем ХХ століття був би просто таки неможливим. За життя він врятував галичан від тотальної полонізації, а після смерті від москалізації та тотальної совєтизації.

Тому й не дивно, що його фігура викликає такий шалений спротив польських шовіністичних кіл та духовних нащадків большевизму.

А за той час Московський патріархат знову розпочинає черговий виток антиукраїнської істеричної пропаганди. Так предстоятель київської філії РПЦ в Україні митрополит Онуфрій нещодавно заявив, що війна на Донбасі – це громадянська війна. Ні більше, ні менше. Фактично, митрополит Онуфрій підтвердив, що церква, яку він очолює, є не тільки, а, можливо, і не стільки релігійним об’єднанням, скільки інструментом імперіалістичної політики Кремля.

Начальник ж митрополита Онуфрія – патріарх Кіріл, дещо пізніше від свого підлеглого, у майже істеричному припадку звинуватив українських греко-католиків в усіх бідах в Україні, ба більше того – у цьому істеричному видінні очільнику московитського православ’я привиділося, що український народ зруйновано. Такі припадки антиукраїнської істерики у московитській церкві майже завжди передували якимось антиукраїнським великим акціям Кремля. 

Поки в Московському патріархаті біснуються з приводу України, в США розгорівся великий скандал. Журналісти «Center for Medical Progress» - товариства, яке займається журналістськими розслідуваннями на медичні теми, опублікували два шокуючих відео, на яких високо позиціоновані люди з «Planned Parenthood» - організації, яка пропагує аборти, стерилізацію і контрацепцію – виявили готовність продавати абортованих дітей. Усю акцію зорганізував і координував католицький pro-life активіст Девід Дейлейден. І поки у різних штатах США розпочато розслідування у справі нелегальної діяльності «Planned Parenthood», Адміністрація американського президента Барака Обами заявляє, що не бачить порушень етики у діяльності «Planned Parenthood». Отож, безмежний цинізм «прикрашає» не тільки українських політиків, які готові закласти своїми змінами до Конституції міну з часовим механізмом під саме поняття сім’ї, але й їхніх американських колег.

Власне минулого тижня свій голос до захисту конституційного визначення сім’ї, як життєвого союзу чоловіка і жінки, доєднав іще один християнський провідник України – Архиєпископ і митрополит Львівський (РКЦ) Мєчислав Мокшицький.

Взагалі останнім часом римо-католицький єпископат доволі активно виступає на захист українських громадян. Так єпископ-помічник Харківсько-Запорізької єпархії Римо-Католицької Церкви Преосвященний владика Ян Собіло гостро розкритикував поведінку української влади та еліти. «Якщо зараз не відбудеться навернення Порошенка, Яценюка і всіх їхніх дружбанів, всіх олігархів, якщо вони в найближчому часі не візьмуться за голову і не віддадуть у державну казну грошей, навіть якщо вони їх заробили чесно, за своїми мірками, буде трагедія», – серед іншого ствердив владика Собіло.

У свою чергу правлячий єпископ Одесько-Сімферопольської єпархії РКЦ Преосвященний владика Броніслав Бернацький розкритикував позицію нового Одеського «губернатора» Міхаеля Саакашвілі стосовно релігійних питань. Також владика Бернацький звернув увагу на те, що жоден чиновник не загинув у війні на Сході України, а тільки прості люди. Окрім цього, владика відверто звинуватив українську владу, яка перешкаджає налагодженню нормальної душпастирської опіки над католиками окупованого Криму.

Також минулого тижня і єпископ-помічник Кам’янець-подільський Преосвященний владика Радослав Змітрович звернув увагу на те, що зараз Україна стоїть перед велетенською загрозою ідеологічної колонізації з боку західних гендеристських структур.

Така активна позиція єпископату РКЦ може надати їй більшого місійного потенціалу на теренах східніше Збруча та Горині. А цим і дещо змінити конфесійну карту України, яка усе ще залишається доволі динамічною.

В умовах радикалізації суспільства, ця карта може стати ще динамічнішою, змінивши позиції всіх великих українських християнських конфесій в ту чи іншу сторону. Але зараз ще неможливо прогнозувати деталі цього процесу, а також можливі наслідки. Найближче майбутнє розставить нові акценти і створить нові можливості для розвитку українським християнським конфесіям.

о.Орест-Дмитро Вільчинський