Антоній Даніель ТІ, св.
  • Срд, 03/07/2013 - 23:57

Антоній Даніель  (1601─1648). Святий, мученик, французький місіонер-єзуїт в Канаді.

Св. Антоній Даніель народився 27 травня 1601 року в нормандському регіоні Франції, у місті Дьєп.
Він вивчав право і ще студентом юридичного факультету вступив до Товариства Ісуса (1 жовтня 1621), де у новіціяті повчав вивчати теологію у м. Клермоні. Згодом його висвятили на священика, і він викладав у Руані, а 1632 року вирушив на місії до Квебеку.

Через рік, 24 червня 1633, св. Антонія Даніеля призначили на місії біля озера Гурон, які очолював св. Жан де Бребеф (священик-єзуїт, що склав словник мови гуронів, і який разом зі св. Габріелем Лелеманом зазнав мученицької смерті від рук ірокезів).

Після мовних студій св. Антоній працював серед індіанців з племені гуронів. Упродовж семи років він був керівником школи для молоді, у якій найперше навчав їх молитися Отче Наш і Вірую їхньою мовою.

На початку липня 1648 року на село, де був на місіях св. Антоній, напали ірокези, яких підтримували англійці. Як душпастир, який дбає за доручені йому душі, св. Антоній не хотів залишати свою паству. 4 липня, коли о. Антоній відправив Євхаристію, він запропонував вірним, особливо новонаверненим і пораненим, щоб вирушили назустріч ірокезам з хрестами у руках і так врятували своє життя. Гурони, вражені такою пропозицією, пронизали його стрілами і кинули його тіло в палаючій каплиці. Свідчення цього дійшли до о. Рагунеау.

Св. Антонія Даніеля проголосили мучеником 1922 року, а 1930 року Папа Пій XI канонізував його у групі канадських мучеників.

Спомин 4 липня

Джерело: http://catholicencyclopedia.in.ua