Апаресіда – Марійський початок першого апостольського візиту Папи Франциска
  • Срд, 24/07/2013 - 16:23

Перша Апостольська подорож Вселенського Архиєрея, приурочена Всесвітньому Дню Молоді, який від 23 до 28 липня відбувається у Ріо-де-Жанейро на тему: «Ідіть та зробіть учнями всі народи», включає знаменну подію – Марійське паломництво до санктуарію Матері Божої в місті Апаресіді, віддаленого 200 кілометрів від Ріо-де-Жанейро.

Це паломництво Папа здійснить 24 липня 2013 р., вранці (за місцевим часом). Відвідини Апаресіди передбачають особисту молитву Святішого Отця перед чудотворною статуєю Пречистої Діви Марії, відправу Святої Меси в санктуарії – з посвятою Пресвятій Богородиці Бразилії та понтифікату Папи Франциска – благословення вірних, зібраних перед базилікою, відвідини семінарії «Ласкавого Ісуса», де під час апостольських відвідин Бразилії у 1980 році перебував блаженний Папа Іван Павло ІІ, а 2007 року – Папа Венедикт ХVІ.

Папа Франциск не вперше побуває в Апаресіді. 2007 року він брав участь у 5-тій Генеральній Асамблеї Єпископської Конференції Латинської Америки та Карибського регіону, яка проходила саме в Апаресіді, і під його керівництвом був виданий заключний документ цієї Асамблеї.

Марійське чудотворне місто Апаресіда налічує тільки 40 тисяч мешканців, але щороку його відвідує понад 7 мільйонів паломників, які прибувають сюди помолитись перед невеличкою чудотворною статуєю Пречистої Діви Марії, що є небесною покровителькою Бразилії.
Історія появи цієї чудотворної статуї сягає 1717 року і, до речі, слово Апаресіда з португальської мови перекладається як Об’явлена. Троє рибалок, Домінґо Ґарсія, Філіпе Педрозо та Жоан Алвес, провели на річці Параіба безуспішний день – кожного разу витягали порожні сіті. За останньою спробою у сітях опинилась дерев’яна статуя, але вона не мала голови. За наступним закидом сіті вдалось знайти і голову, а після цього риболовля стала насправні чудесною, їхній човен ледь вміщував зловлену рибу. Протягом п’ятнадцяти років статуя зберігалась у домі Філіпе Педрозо, де сусіди збирались на молитву вервиці. Незабаром статуйка Пречистої Діви Марії вславилась чудесами і слава про неї розійшлась по всій Бразилії.

1734 року споруджено першу каплицю, а 1834 розпочалось будівництво церкви. 1955 року почалось спорудження нового, величного храму, найбільшої у світі церкви, яка присвячена Пресвятій Богородиці. 1980 року, під час своїх перших відвідин Бразилії, її посвятив блаженний Папа Іван Павло ІІ. Базиліка має сорок п’ять тисяч місць, але може прийняти до сімдесяти п'яти тисяч людей. Від 1984 року, за рішенням Конференції Єпископів Бразилії, базиліка в Апаресіді має статус Національного Санктуарію.

1904 року статуя Пресвятої Богородиці увінчана короною, а 1929 року Папа Пій ХІ проголосив її «Царицею та Покровителькою Бразилії».

Від 1984 року базилікою Матері Божої в Апаресіді опікуються Отці Редемптористи. Вони ведуть тут широку душпастирську діяльність серед прочан, мають 2 радіостанції, серед яких «Радіо Апаресіда», що є найбільшою католицькою радіостанцією Південної та Північної Америк, а також католицький телеканал.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va