Апартеїд в Європі: ОБСЄ про ситуацію християн
  • Птн, 24/05/2013 - 11:50

 Апартеїдом в Європі назвала ситуацію християн австрійська дослідниця Гудрун Куглер. 22 травня на конференції під егідою ОБСЄ в Тирані вона представила звіт Центру контролю за нетерпимістю та дискримінацією християн в Європі за 2012 рік.

 

Згідно з результатами дослідження, послідовники Христа на Старому континенті продовжують залишатися більшістю, яку дискримінує меншість. Куглер порівняла таку ситуацію з апартеїдом – політикою дискримінації чорношкірого населення, що проводилася в ПАР. У звіті, залежно від роду проблем, висунуто дві географічні зони в Європі – на схід і захід від Відня. У першому випадку дискримінація виявляється переважно в труднощах з отриманням віз для місіонерів, перешкодах у вихованні духовенства і навчання релігії в школах. У другому випадку йдеться про понад 800 випадків нетерпимості та дискримінації, зареєстрованих упродовж останніх п'яти років.

 

Наприклад, у Великобританії 2011 року близько 74% християн зізналися, що почуваються дискримінованими. Понад 60% християн зустрічалася з випадками нетерпимості в публічних місцях і на роботі, а 71% – помітили розширення маргіналізації християн з боку ЗМІ.

 

У 15 країнах Західної Європи виявили 41 закон, який порушує свободу совісті, слова і зборів. Тут йдеться про заборону носити релігійні символи, примус лікарів виконувати операції, які суперечать їхнім християнським переконанням, порушення свободи батьків на виховання дітей згідно з власними правилами, наприклад, в сексуальній сфері. Відзначається збільшення кількості актів вандалізму проти християнських храмів. Усе це, наголошується у звіті, "є невеликим і мовчазним переслідуванням, яке загрожує перетворитися на щось більш велике і небезпечне, якщо не буде вчасно зупинене".

За матеріалами: http://be.radiovaticana.va