Апостольська Елеумозінерія: на море і на піццу з безхатченками
  • Чтв, 11/08/2016 - 20:22

В період відпусток призупиняють свою діяльність також чимало харитативних інституцій. У Римі в цей період не працюють багато їдальнь для бідних. Безперервно, однак, працюють ватиканські харитативні організації.

У серпні, під час якого Церква спогадує пам’ять святого мученика і диякона Лаврентія, що був серед перших папських роздавачів милостині, якому Єпископ Риму доручив опікуватися бідними й церковними маєтками, Апостольська Елеумозінерія організувала ініціативу, про яку для Радіо Ватикану розповів архиєпископ Конрад Краєвський, Папський Елеумозінер, тобто, роздавач милостині:

«Це триває вже кілька днів. Ми збираємо наших убогих з вулиці Кончіліаціоне та з нашої нічліжки, приблизно 12-15 людей, та їдемо до моря. Провівши кілька годин біля моря, їдемо на вечерю до піццерії. Тоді з’являється можливість поспілкуватися. Вони походять з усього світу, але якось вдається знайти спільну мову. І в цьому полягає повернення гідності, тобто, ділитися тим, що для нас є досяжним та нормальним».

За словами архиєпископа Краєвського, ці вечері з безхатченками є для нього джерелом величезного досвіду. Він звернув увагу на те, що також міняється їхній спосіб поведінки:

«Оскільки обставини є нормальними, то й вони відповідно поводяться, – пояснив він. – Коли вони на вулиці, то поводяться так, як цього вимагає вулиця. Але про культуру не забувається. Наприклад, коли за столом хтось з них говорить, а за таких обставин бідні розкриваються та розповідають свої історії, то інші слухають. Це мене зворушує, – додав Папський роздавач милостині, – оскільки ми дуже часто говоримо одночасно. Вміти розпочати слухати: вважаю, що це добрий урок для кожного з нас».