Апостольська подорож Папи Франциска до США. Вашингтон– Нью-Йорк
  • Птн, 25/09/2015 - 19:28

У четвер 23 вересня 2015 р., завершився перший етап  візиту Папи Франциска до США, а саме його перебування у столиці Вашингтоні, і розпочався другий етап – Нью-Йорк. Коротко пригадаємо важливі події того дня.

Великою історичною подією був виступ Святішого Отця  на спільній сесії Конгресу США – Палати представників та Сенату. Вперше один із Вселенських Архиєрей промовляв до Конгресу США. Виступи Глави Католицької Церкви перед місцевим парламентом є рідкістю. Адже Папа Іван Павло ІІ промовляв й польському парламенті, бо був поляком, а в італійському тому, що був Єпископом Риму. Папа Венедикт ХVІ, як німець, виступав перед Бундерстагом.

Виступ Папи Франциска в Конгресі США супроводжувався постійними оплесками, а закінчився стоячою овацією присутніх. Промовляючи англійською мовою, серед іншого, Святіший Отець наголосив, що націю можна вважати великою, якщо вона захищає свободу, поширює культуру, яка дозволяє мріяти про повноцінні права всіх громадян, змагається за справедливість, захищаючи пригноблених та сіючи мир.

Перед будівлею Конгресу зібрались десятки тисяч людей, які скандували: «Папа! Папа!» та «Франциск!» Святіший Отець вийшов на балкон і привітав їх, що викликало величезний ентузіазм. Іспанською мовою Папа подякував їм за присутність, а особливо найважливішим особам – дітям. Просив у Господа благословити народ США та сім’ї, даючи кожному, що найбільш потрібне, а зібраних просив молитись за нього. Папа Франциск закінчив словами: «Якщо тут є хтось, що не вірує або не може молитись, то щиро прошу, щоб побажали мені всього доброго!»

Можемо сказати, що останній день перебування Святішого Отця у Вашингтоні відзначався двома крайностями – в Парламенті він зустрівся з тими, що вирішують долю США, а через деякий час – з тими, які є останніми, які всім обділені, тобто з безпритульними та убогими, якими опікується харитативний центр парафії святого Патрика.

«Не існує жодного суспільного, морального чи іншого виправдання, щоб погодитьсь на факт браку житла, – сказав у храмі Папа. – Це несправедливі ситуації, але знаємо, що Бог страждає разом із нами». Одним з найефективніших способів допомагати одні одним Святіший Отець назвав молитву, адже в ній ми вчимось звертатись до Бога: «Отче!», в молитві немає ні багатих, ні бідних, а всі є Божими дітьми та братами між собою.

Обід для убогих в їдальні «Карітас» при парафії святого Патрика був приготований за рахунок Святішого Отця, який довго там затримався, не жаліючи часу для нікого.

З парафії Його Святість повернувся на короткий відпочинок до Апостольської Нунціатури, а о 15-ій годині місцевого часу відлетів до Нью-Йорка – другого етапу його Апостольських відвідин США. З аеропорту  Папа прибув гелікоптером на Мангеттен, один з п’яти міських округів Нью-Йорка. Мангеттен є світовим діловим і культурним центром та відомий своїми театрами, будівлями та університетами.

У катедральному храмі Нью-Йоркської архиєпархії, присвяченому святому Патрикові, Його Святість очолив відправу вечірні з духовенством та богопосвяченими особами. Архидієцезія Нью-Йорку налічує понад 2 мільйони 600 тисяч вірних, а її очолює кардинал Тімоті Долан. В архидієцезії трудиться понад 1400 священиків, понад 1000 братів-ченців і майже 3000 черниць. Кількість католицьких навчальних закладів перевищує 400, а благодійних закладів налічується майже 1500.

«Два почуття переповнюють мене сьогодні щодо моїх братів мусульман. Насамперед, це мій привіт, адже сьогодні вони відзначають день жертвоприношення. Я би бажав, щоб моє вітання було якнайтеплішим. І друге почуття – це близькість з причини трагедії, яку пережив їхній народ сьогодні у Мецці. У цей час молитви я єднаюсь, ми єднаємось, призиваючи Бога, нашого всемогутнього та милосердного Отця», – цими словами розпочав свою проповідь Папа Франциск під час молитви Вечірні з духовенством та богопосвяченими особами, посилаючись на трагедію,що сталась в регіоні Мекки, де в тисняві загинути сотні мусульман-паломників.

Звертаючись до духовенства та чернецтва Вселенський Архиєрей наголосив, що післстрами духовного життя повинна бути вдячність Богові і невтомне служіння дадля Господа та ближніх.

У Нью-Йорку Папа перебуває в резиденції Постійного Представника Святого Престолу при Організації Об’єднаних Націй.

П’ятницю 25 вересня  2015 р., Вселенський Архиєрей розпочав з відвідин розпочав з відвідин нью-йоркського осідку ООН.