Апостольська подорож Папи Франциска. Останній день перебування в Нью-Йорку
  • Суб, 26/09/2015 - 18:42

В Нью-Йорку, за словами американських мас-медіа,  панує справжня «ПАПАманія». В такий спосіб вони окреслюють клімат, який панує у місті. Святіший Отець насправді завоював серця мешканців цього міста. Очевидно, не всіх, адже Нью-Йорк є містом перетину різних культур, народів та релігій. Однак, сотні тисяч прагнули виявити Папі свою симпатію, побачити його на власні очі. Однак, з огляду на безпеку, такі можливості були дуже обмежені.  Єдиним місцем, де можна було побачити Святішого Отця, коли він проїжджав папамобілем, був Центральний Парк, але й там до траси, якою він проїжджав, допустили тільки 80.000 людей.

Слід згадати, що в Нью-Йорку проживає багатотисячна українська громада.

У штаті Нью-Йорк, враховуючи також і саме місто, налічується  понад 35 українських греко-католицьких парафій. Нью-Йорк входить у склад Стемфордської єпархії УГКЦ, яку очолює владика Павло Хомницький, ЧСВВ. Єпархія охоплює північно-східну частину США. В свою чергу Стемфордська єпархія є складовою частиною Філадельфійської митрополії УГКЦ.

Завершальною подією була Свята Меса, яку Папа очолив на арені спорткомплексу «Медісон-сквер-ґарден», місці проведення міжнародних змагань з кількох видів спорту. На його арені щороку проходить понад 320 різних заходів. У богослуженні взяло участь коло двадцяти тисяч вірних – представників різних громад та спільнот, з яких складається Церква Нью-Йорку. Свята Меса служилась латинською, англійською та іспанською мовами, а читання – ірландською, польською, німецькою, тигринською та італійською.

У проповіді Святіший Отець підкреслив, що Церква живе в наших містах, звіщаючи Христа, що є Князем миру. Ісус ходить вулицями наших міст, наповнюючи надією, що відкриває серця на потреби ближніх, включає людей в єдину історію спасіння.

З «Медісон-сквер-ґардену» Папа Франциск від’їхав на відпочинок до Представництва Святої Столиці при Організації Об’єднаних Націй, закінчивши свій Апостольський візит в Нью-Йорку.

У суботу, 26 вересня, Наступник святого Петра приєднється до учасників Всесвітньої зустрічі сімей у Філадельфії. Вранці за місцевим часом, прилетівши цього міста, він відслужить Євхаристійне богослуження в місцевому катедральному храмі святих Петра і Павла. У Святій Месі братимуть участь єпископи, духовенство та чернецтво штату Пенсильванія.

Пополудні Папа зустрінеться з іспаномовною громадою та мігрантами, а ввечері візьме участь у Святі сімей та молитовному чуванні на Бенджамін Франклін Авеню. Ця зустріч передбачена на 19:30 місцевого часу, коли в Україні буде вже 2:30 після півночі.