Апостольська Столиця: свобода слова і свобода віросповідання взаємозалежні
  • Чтв, 10/03/2016 - 18:35

Апостольська Столиця висловлює стурбованість зростанням порушень релігійної свободи в багатьох країнах світу. Про це заявив монсеньйор Річард Гіра, представник Апостольського Престолу при Женевському відділенні ООН, під час сесії, присвяченій релігійній свободі і свободі слова.

Свобода віросповідання і свобода слова «взаємозалежні і єдині», сказав монс. Гіра, на думку якого «применшення суттєвої ролі релігії у всіх суспільствах, - це не відповідь на виклики сьогодення».

Священик констатував прагнення сучасного суспільства «до свідомої однаковості» шляхом викорінення всіх відмінностей і традицій «заради поверхневого пошуку єдності». Здоровий плюралізм є «цінним союзником в зусиллях щодо захисту гідності людини». «Кожен має право сповідувати вільно свою віру, не завдаючи образ іншим, - підкреслив далі представник Ватикану. - У кожного є не тільки свобода і право, а й обов'язок висловлювати свої думки для сприяння загальному благу. На нас лежить обов'язок висловлюватися відкрито, вільно, але не образливо. Неприпустимо провокувати, ображати віру інших людей, неприпустимо висміювати віру».

Свобода слова повинна здійснюватися з відповідальністю і повагою - не як вседозволеність, але як свобода вибирати те, що дійсно є благом для людини і для суспільства. Ми покликані «ставитися до інших так, як ми хотіли б, щоб ставилися до нас».

Монсеньйор Гіра зазначив, що законодавство деяких країн значно обмежує свободу віросповідання, а з ростом релігійного екстремізму деякі хотіли б викорінити взагалі релігію з сучасного суспільства «за допомогою скальпеля свободи слова».

Ці спроби - сказав на закінчення представник Папи - не тільки помилкові, але «суперечать самій природі людської особистості».