Апостольський Екзархат для українців греко-католиків у Великобританії піднесено до гідності єпархії
  • Птн, 18/01/2013 - 00:00

У п’ятницю, 18 січня 2013 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Бенедикт XVI підніс до гідності єпархії дотеперішній Апостольський Екзархат для українців візантійського обряду, що проживають у Великобританії, надаючи їй титул Єпархія Пресвятої Родини з осідком у Лондоні. Першим Єпархом Святіший Отець призначив Преосвященного владику Гліба Лончину, СУ, дотеперішнього Екзарха.

 

Пригадаємо, що владика Гліб Лончина народився 23 лютого 1954 р. в українській родині в м. Стюбенвіл, США. Богословську освіту здобував у Римі, де в Папському Університеті «Урбаніанум» здобув ліценціат з біблійного богослов’я, а в Папському Східному Інституті захистив докторат з літургіки.

 

У 1975 році він вступив до українського монастиря Отців Студитів біля Риму, де 1977 року отримав пресвітерське рукоположення з рук Блаженнішого Йосифа Сліпого. Деякий час душпастирював у США, а 1994 року разом зі співбратами-студитами прибув в Україну, де виконував різні служіння.

 

У січні 2002 року о. Гліба призначено Єпископом-помічником Львівським, а 27 лютого він отримав єпископські свячення. Через рік він розпочав служіння Апостольського Візитатора для українців греко-католиків в Італії та прокуратора Верховного Архиєпископа УГКЦ в Римі, а з березня 2004 року – також Апостольського Візитатора в Іспанії та Ірландії.

 

7 січня 2009 року призначено нового Апостольського Візитатора в Італії та Іспанії, а 2 червня того ж року владика Гліб Лончина став Апостольським Адміністратором Екзархату для українців візантійського обряду у Великобританії. Через два роки, 14 червня 2011 р., владика Гліб призначений Апостольським Екзархом для українців візантійського обряду у Великобританії.

 

Апостольський Екзархат для українців візантійського обряду в Англії та Уельсі створено у 1957 році, а у 1968 році його юрисдикцію поширено на всю Великобританію. Зазначимо, що це єдина католицька структура східного обряду в Сполученому Королівстві.

 

Джерело: Радіо Ватикан