Апостольський Адміністратор о. Авель Сочка (ЧСВВ) розпочав управління новоствореною Ньїредьгазькою єпархією Угорської Греко-Католицької Церкви
  • Нед, 13/12/2015 - 01:22

12 грудня 2015 р., у храмі Святого Миколая в м. Ньїредьгазі (Угорщина),Апостольський Адміністратор Отець Авель Сочка ЧСВВ, урочисто розпочав управління новоствореною Ньїредьгазькою єпархією Угорської Греко-Католицької Церкви.

Канонічне прийняття уряду відбулося під час Архієрейської Божественної Літургії, яку очолили греко-католицькі ієрархи Угорщини: Митрополит Гайдудорозький – Високопреосвященний Архієпископ Петер Кочіш та Єпарх Мішкольський − Преосвященний Єпископ Атаназій Орос, який під час Літургії виголосив для присутніх проповідь.

Участь у Божественній Літургії взяв також Апостольський Нунцій в Угорщині, Архієпископ Альберто Боттарі де Кастелло, який на початку пред’явив Грамоту про іменування Високопреподобного Отця Авеля Апостольським Адміністратором, в якій визначені його права, обов’язки та привілеї. Саме після цього моменту, згідно Кодексу Канонів Східних Церков (Кан. 220, §4), Апостольський Адміністратор може виконувати свою владу в Єпархії.

Крім того, на урочистих богослужіннях був присутній угорський кардинал Петер Ердьо, який у своїй промові підкреслив важливість цієї події, висловив свої побажання, а вкінці богослужінь уділив своє благословення.

Також в урочистостях взяли участь ієрархи та представники інших Греко-Католицьких Церков, серед яких, з України був присутній Преосвященний Владика Ніл Лущак, Єпископ-помічник Мукачівської Греко-Католицької Єпархії.

Привітати свого співбрата по Чину та взяти участь у спільній молитві, приїхали також Отці Василіяни.

З Василіянської Провінції в Угорщині, на урочистість прибули ченці з Маріяповчанського монастиря, що тепер знаходиться на території новоствореної Ньїредьгазької єпархії, якою управлятиме о. Авель Сочка ЧСВВ.

Із Словацької Провінції приїхав Протоігумен о. Методій Біланчік ЧСВВ.

З Української Провінції Святого Миколая − Протоігумен о. Павло Райчинець ЧСВВ.

Виявити свою підлеглість та послух Апостольському Адміністратору, прибули парохи новоствореної єпархії. Після Літургії, о. Авель привітався з кожним священиком довіреної йому єпархії братнім поцілунком.

Цього дня, о. Авель отримав теж відзнаки Апостольського Адміністратора від вищих ієрархів своєї церкви та їхнє благословення на виконування дорученої йому влади. У своїй подячній промові, о. Авель виявив особливу вдячність Преосвященному Єпископу Атаназію Оросу, адже останніми роками був Вікарієм Мішкольського екзархату під його головуванням.