Апостольський Елемозинарій: милостиня повинна трохи «заболіти»
  • Пон, 12/12/2022 - 10:52

На прикладі різдвяної ініціативи на підтримку українців, які потерпають від холоду через знищення інфраструктури, спричинене війною, Префект Дикастерії харитативного служіння пояснив, що милостиня – це щось більше, ніж просто переслати гроші.

Ватиканська Дикастерія харитативного служіння готує до відправлення в Україну вантаж з термобілизною, щоби полегшити переживання холодної пори року тим українцям, які через війну опинилися в ситуації відсутності електро- та теплопостачання. Ініціатива приурочена до Христового Різдва.

Очільник цього відомства кардинал Конрад Краєвський в інтерв’ю для польської редакції Радіо Ватикану поділився думками про те, якою повинна бути справжня милостиня. Він зауважив, що коли було оголошено збірку термобілизни, відповідь була негайною, і відразу зголосилися ті, хто хотів переказати кошти на рахунок Святішого Отця.

«Але не про це йдеться, – сказав Папський розподілювач милостині. – Йдеться про те, щоби кожен з нас почувся відповідальним за одну чи дві людини, пішов до магазину, вибрав і придбав, а пізніше переслав чи передав. Щоб це деякою мірою мене також заболіло. Бо переказати гроші найлегше. Коли ж сам купуватиму, то задумуюся про те, чи ця футболка повинна бути товстішою, чи ні. Там – мінус 20, а навіть і мінус 30 градусів. То чи придбати одну, а чи дві? А може ще щось докласти до цього? В цьому полягає милостиня. Вона повинна спричинити мені незручності, повинна трохи заболіти. Переказ коштів є найпростішим, не вимагає надто зусиль. Таким є Різдво, і тому в нас зродилася ідея, щоби залучити якомога більше людей до цієї ініціативи», – підкреслив кардинал Краєвський.