Апостольський нунцій архієпископ Ґуджеротті відвідав Маріуполь
  • Срд, 18/05/2016 - 12:20

Архієпископ прибув у місто 14 травня ввечері і перебував там два дні. Ключова мета візиту – побачити реальні умови життя переселенців, які оселились у Маріуполі, дізнатись їх проблеми, а також потреби. Крім того, представник Папи підтримав на духу місцеву паству.

Нунцій мав приватну зустріч з міським головою – Вадимом Бойченко. Вони обговорили проблемні питання розселення переселенців, брак соціального житла в місті, а також питання працевлаштування людей, які були змушені залишити свої домівки. Після цього нунцій з міським головою відвідали дві родини переселенців: самотню багатодітну матір, яка виховує п’ятьох дітей з Горлівки і родину з Донецька, яка виховує дитину з важкою формою інвалідності. Представник Папи побажав родинам сили, терпеливості і здоров’я, а також висловив слова підтримки в тому, що конфлікт в Україні має бути врегульований, аби не страждали мирні жителі і діти, про це повідомляє сторінка Маріупольської міської ради.

У свято П'ятидесятниці, 15 травня, нунцій уділив таїнство Конфірмації п'ятьом вірянам парафії Матері Божої Ченстоховської, а також освятив фігуру святого Йосифа на площі, де триває будівництво і пам’ятну таблицю. В урочистостях взяв участь єпископ Станіслав Широкорадюк, Ординарій харківсько-запорізький.

Архієпископ Ґуджеротті також зустрівся з біженцями з окупованої сепаратистами частини Донбасу. На зустріч з ним прийшла велика група парафіян, а також багато жителів міста. Поряд із католиками обох обрядів були православні священики з двох місцевих парафій, а також представники низки протестантських спільнот.

За словами пауліна о. Леонарда Адушкевича, настоятеля парафії і будівельника санктуарія в Маріуполі, зустріч справила на нунція велике враження, бо відчутним був дух спільноти і християнського братерства.

Візит в Маріуполь має не лише місцеве значення. У червні в Україну приїде кардинал П'єтро Паролін, Державний секретар Апостольського Престолу, щоб ознайомитись з ситуацією католиків і краще пізнати реалії соціально-політичного життя України. У цьому контексті відвідини нунцієм міста, що протягом двох років знаходиться поблизу фронту мають важливе значення, пише Gosc.

Незважаючи на війни та багато проблем, будівництво санктуарію в Маріуполі триває, також завдяки підтримці та пожертвам католиків з Польщі. В цьому році була посвячена каплиця, в якій також є Святі Двері, і вони були відкриті для вірних з усієї зони військового конфлікту на Донбасі. В нинішніх умовах їм важко дістатись до конкатедри в Запоріжжі, тому відпуст можна отримати у цій каплиці. Побудували її в нижній частині храму. Коли буде повністю збудований парафіяльний будинок і там житимуть монахи, залишиться лише добудувати храм. Друга каплиця знаходиться на околиці Маріуполя – там, де зараз живуть отці пауліни.