Апостольський Нунцій до нововисвяченого єпископа Едварда Кави: "Тримай високу митру, але залишайся меншим усередині"
  • Срд, 21/06/2017 - 19:45

21 червня 2017 року, на закінчення урочистого богослужіння в львіській митрополичій латинській базиліці Внебовзяття Пресвятої Богородиці , під час якого було висвячено нового львівського єпископа-помічника Львівської Архідієцезії Едварда Каву, як до нововисвяченого єпископа, так і до всіх вірних з батьківським словом звернувся  Апостольський Нунцій, архієпископ Клаудіо Ґуджеротті.

Високопреосвященний владико архієпископе Митрополите Львівський, Ваше Блаженство, Преосвященні владики, дорогі священики, чернецтво, брати й сестри миряни, які так численно наповнюєте своєю присутністю цей величний кафедральний храм. Насправді Папа зробив вам величезний подарунок. Але й ви дали певну пораду щодо цього. І тому зараз так, як це часто буває на весіллі, коли молодята складають список того, чого бажають. Ось ви зробили список і отримали подарунок…
Дорогий Едварде, ти, може, також будеш братом меншим, але маєш велику, високу митру. Тож тримай високу митру, але залишайся меншим усередині. Ти крокуватимеш дорогами, які є дорогами життя. Надалі усміхайся і благословляй – так, як ти це зробив у цьому нашому коридорі кафедрального храму. Повільніше, наскільки це буде можливо, але, зрештою, вік подбає про те, щоби зробити тебе повільнішим. Пам’ятай, поруч із тобою є різні присутності. Ми маємо радість присутності Блаженнішого Верховного архієпископа. Бачиш, усмішки роблять чудеса. І це таїнство усмішки, яке тобі належить, нехай буде знаком, який супроводжуватиме твої кроки аж до зустрічі з Отцем, аби серця танули. Бо тут, можливо, присутні й люди, далекі від Церкви. Але усмішка показує, що двері Церкви завжди відкриті. І кожен, хто заходить сюди, не знаходить тут ні цвинтаря, ні трибуналу, а величний весільний бенкет, приготований для всіх. І ви, дорогі мої брати і сестри, пам’ятайте: будете мати завжди тих єпископів, яких заслуговуєте. Бо критикувати єпископів – це може бути такий доволі поширений спорт. Але ви намагайтеся молитися, аби ми старалися бути кращими, ніж ми є.

Цей молодий єпископ – наймолодший у світі. Він у ваших руках, у ваших серцях і, перш за все, у ваших молитвах. Робіть так, щоб він не втрачав своєї усмішки. Нехай, споглядаючи лице кожного з вас, він завжди буде натхнений іти з відвагою вперед, щоразу з більшою радістю. Архієпископ, інший єпископ-помічник і Папа дають новому єпископові своє апостольське благословення.