Апостольський Нунцій про 25-ліття відновлення структур РКЦ в Україні
  • Чтв, 08/09/2016 - 10:02

У суботу, 10 вересня 2016 р., у Львові відбудуться головні подячні урочистості з нагоди ювілею 25-ліття відновлення структур Католицької Церкви латинського обряду в Україні. Про значення події, яка сталася чверть століття тому, в інтерв’ю для Української редакції Радіо Ватикану своїми думками поділився Апостольський Нунцій в Україні архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті:

Mp3 

«Для Вселенської Церкви це був досвід великого зворушення та великої віри. Великого зворушення, тому що наново явилася маловідома дійсність, яка протягом довшого періоду перебувала в замороженому стані, до того ж дуже часто у супроводі великих страждань. По-друге, це відновлення структур латинської Церкви супроводжувалося відновленням структур греко-католицької Церкви, яка була відомою ще менше з огляду на стан абсолютного підпілля. Все це для світу мало своє ім’я – «Іван Павло ІІ». Це він цього бажав, це він слідкував за цим, це він абсолютно прагнув якнайшвидше повернути Церкві в Україні всі її правові структури. Також і тому, що зв’язок, який єднав його з Україною, був дуже сильним. Він відчував велике захоплення цією країною, велику приязнь до цієї країни та велику любов до неї, як він засвідчив це під час своєї подорожі до цієї країни в дуже важкий період».

На запитання, яке місце займає Католицька Церква в суспільному житті України, архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті сказав:

Mp3 

«В цей час – особливо важливе місце. Тому що вона представляє надію для багатьох людей, які шукають сенсу свого життя. А після нещодавніх подій, Помаранчевої революції, Майдану, ці запитання про сенс життя виникають дедалі частіше. І Католицька Церква відчуває в цей час велику відповідальність за те, щоб змогти віднайти тих людей, що перебувають в пошуках, і намагатися відповісти на їхні запитання».

Яким Ви бачите майбутнє Католицької Церкви в Україні? - таким було наступне питання.

Mp3 

«Це все перебуває в Божих руках, і непросто його уявити. Що залишається безсумнівним, це те, що доля Католицької Церкви в Україні залежить від долі самої України. Отож, якщо буде мир, то запанує також мир між релігійними конфесіями. А якщо буде мир між релігійними конфесіями, тоді дедалі більшими будуть можливості для якомога послідовнішого свідчення Ісусового Євангелія. Це майбутнє залежить також і від нас. Бо якщо наші церковні структури матимуть відвагу та сили виходити назустріч людям, що перебувають у пошуках, замість того, щоб їх очікувати, тоді сильнішим буде вплив Церкви на український народ. Очевидно, Католицька Церква сьогодні є великою силою, яка шукає миру. Такою є воля Папи Франциска для Української Церкви: щоб вона була мостом і знаряддям миру, також і там, де люди вважають, що вже більше не залишилося можливостей для діалогу».

Головні подячні урочистості у Львові з нагоди ювілею 25-ліття відновлення структур Католицької Церкви латинського обряду в Україні очолить вислужений Державний Секретар Святого Престолу кардинал Тарчізіо Бертоне. Ось що про це сказав Апостольський Нунцій в Україні:

Mp3 

«Присутність такого кардинала, як кардинал Бертоне, має дуже велике значення та глибокий символізм. Вислужений Державний Секретар – це особа, яка, безсумнівно, має бачення і досвід світу, що безпосередньо торкаються також і життя Церкви в Україні, і не лише Церкви. Врешті-решт, мова йде про людину, яка протягом багатьох років очолювала ватиканську дипломатію, а тому він досконало знає про всі події, також і трагічні, які мали місце в житті України, і докладав чимало зусиль для пошуку миру на цій землі. Думаю, що він, без сумніву, є тією особистістю, присутність якої може мати для українського народу велике значення, а також стати знаком розради й близькості з боку Святого Престолу. Тим більше, що він приїжджає кілька місяців після візиту свого наступника – кардинала Пароліна. Це показує, наскільки Святий Престол є уважним до України, стурбованим ситуацією, але також солідарний з нею».