Апостольський Престіл черговий раз закликав до повної заборони ядерної зброї
  • Срд, 19/10/2016 - 19:40

Архієпископ Бернардіто Ауса виступив 17 жовтня 2016 року в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку в рамках 71-ї Генеральної асамблеї організації.

Постійний представник Апостольського Престолу нагадав, що "ще на зорі ядерного століття", в лютому 1943 року, Папа Пій XII висловив глибоку стурбованість з приводу використання атомної енергії. Після цього були Хіросіма і Нагасакі. Понтифік почав вимагати ефективної заборони атомної війни, назвавши гонку озброєнь "взаємним терором". Архієпископ Ауса нагадав заклик Папи Франциска, щоб ядерну зброю заборонити раз і назавжди. "Важливо, щоб кожен школяр знав, що ядерна війна матиме жахливі наслідки для людей і всієї планети", - сказав ватиканський дипломат.

Цей вид зброї пропонує помилкове відчуття безпеки, а мир, обіцяний ядерним стримуванням є трагічною ілюзією. Безстрокове володіння ядерною зброєю аморально, а так звана "доктрина ядерного стримування" зробила ядерне нерозповсюдження і ядерне роззброєння більш важким, підвищуючи ймовірність фактичного умисного або випадкового розгортання ядерної зброї, озвучив позицію Ватикану ієрарх і додав, що це не може створити стабільний і безпечний мир, бо мир і міжнародна стабільність не можуть бути встановлені на взаємному гарантованому знищенні або загрозі тотального знищення. Це насправді спроба гарантування миру шляхом підтримки балансу терору, що є помилкою. Мир повинен будуватися на принципах справедливості, соціально-економічного розвитку, свободи, поваги прав людини, участі всіх верств населення в громадських справах і зміцненню довіри між народами".

Ватиканський дипломат закликав до проведення переговорів про ліквідацію ядерної зброї та вжиття заходів щодо зміцнення довіри між країнами. Бойкот, загрози та інші форми тиску щодо країн, підозрюваних в розробці ядерної зброї, будуть неефективними поки ядерні держави будуть мати і модернізувати свою ядерну зброю.

Апостольський Престіл продовжує закликати до якнайшвидшого вступу в силу Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань і вважає, що переговори щодо ядерного нерозповсюдження і ядерного роззброєння повинні супроводжуватися переговорами щодо скорочення звичайних сил. Це завдання важке, так як проблеми носять багатогранний характер, але потрібно підійти до цього з надією, рішучістю і впевненістю, підкреслив Постійний представник Апостольського Престолу в ООН.