Апостольський Престіл і Східний Тимор завтра підпишуть конкордат
  • Птн, 14/08/2015 - 13:37

Кардинал Держсекретар П'єтро Паролін, від імені Апостольського Престолу, підпише конкордат з Східному Тиморі. Церемонія відбудеться 15 серпня 2015 в столиці цієї азіатської держави, місті Дилі.

Східний Тимор є справжнім католицьким форпостом в Азії: 96% його населення належать до Церкви. 15 років тому, під час розробки Конституції країни, наполегливо звучали голоси на користь законодавчого закріплення статусу "католицької держави". Ці пропозиції, однак, не були реалізовані через позицію Апостольського Престолу, який порадив зберігати світськість держави. Проте Католицька Церква зіграв фундаментальну роль в житті суспільства і політиці країни, маючи великий вплив на формування національної ідентичності жителів Східного Тимору.

Підписання конкордату між сторонами відбудеться в контексті святкування 500-річчя євангелізації азіатської країни. На урочистості прибуде спеціальний легат Папи Франциска кардинал Держсекретар П'єтро Паролін. Його візит триватиме з 13 по 15 серпня 2015. Повідомляє Радіо Ватикану.

Найближчий співробітник Святішого Отця зустрінеться з прем'єр-міністром Східного Тимору Руєм Марією де Аравжу, який зазначив, в офіційному повідомленні, що "Католицька Церква, за більш ніж 500 років, давала чудову духовну, людську і матеріальну підтримку народу Лешті, рішучим чином посприявши звільненню Східного Тимору ".

Підготовка конкордату між сторонами почалася в 2006 році зі створенням відповідної змішаної комісії. Як зразок для майбутньої угоди був узятий конкордат з Італією, щоб надати католицтву належне публічне визнання сфері управління, освіти і суспільного життя.