Апостольський Престіл надіслав ноту до посольств
  • Чтв, 31/07/2014 - 11:23

Державний Секретаріат Його Святості Папи направив до посольств, акредитованих при Апостольському Престолі, ноту, в якій виражається заклопотаність Понтифіка у зв'язку з ситуацією на Близькому Сході. Про це повідомив Ватиканському радіо секретар з відносин Апостольського Престолу з державами архиєпископ Домінік Мамберті. Він нагадав, що в цьому регіоні християнські громади несправедливо страждають, перебувають у страху за своє життя і майбутнє, багато хто був змушений емігрувати. Тільки в іракському Мосулі близько 30 храмів і монастирів були зайняті або пошкоджені екстремістами. Треба нагадати, що християни були присутні в Іраку, як і в інших країнах Близького Сходу,  з самих початків історії Церкви. Вони завжди відігравали значну роль  у розвитку своїх країн і хочуть залишатися там в якості будівничих миру і співпраці.

Апостольський Престіл, щоб полегшити ситуацію послідовників Христа, працює на різних рівнях, повідомив архиєпископ Мамберті. Насамперед, сам понтифік неодноразово висловлювався на цю тему і висловлював солідарність з християнськими громадами Близького Сходу, запрошував усіх до молитви за них. Він також посилав фінансову допомогу через ватиканські установи для забезпечення гуманітарних потреб. Зі свого боку Держсекретаріат по власних дипломатичних каналах продовжує стимулювати увагу міжнародних органів та керівництва країн до долі християн. І це щире бажання Ватикану, щоб міжнародне співтовариство прийняло близько до серця порушення основоположних принципів: людської гідності, поваги до прав кожної людини, мирного і гармонійного співіснування людей і народів. Ірак та інші країни Близького Сходу покликані бути зразком співіснування різних спільнот, в іншому випадку, це було б великою втратою і поганою прикметою для всього світу, вважає ватиканський дипломат.

Секретар з відносин з державами застеріг, що тривалі конфлікти можуть народити "звикання" до сумної і трагічної ситуації, певне почуття нормальності і неминучості того, що відбувається. Це дуже небезпечно. Тому Святіший Отець так часто закликає до молитви за мир і до розриву замкненого кола ненависті і насильства, зазначив архиєпископ. Він ще раз закликав тих, хто має політичну відповідальність на місцевому та міжнародному рівнях, не шкодувати зусиль, щоб покласти край всім військовим діям і досягти бажаного миру для блага всіх. Єрарх повторив слова папи про те, що досягнення миру вимагає більше мужності, ніж ведення війни, і що центральне місце в кожному рішенні має бути віддано загальному благу та повазі до кожної людини.