Апостольський Престіл підтримав угоду про скасування митних зборів
  • Птн, 31/07/2015 - 10:55

Апостольська Столиця підтримала угоду про скасування митних зборів з більш ніж 200 технологічних продуктів, підписану більшістю країн-членів Світової організації торгівлі. За оцінками експертів, це рішення зумовить зниження цін, створення нових робочих місць і дасть новий імпульс економіці на глобальному рівні.

"Це крок вперед, оскільки допоможе найбіднішим країнам ефективно бути присутніми на світовому ринку", - зазначив постійний спостерігач Апостольського Престолу при ООН в Женеві, архієпископ Сільвано Томмазі, в інтерв'ю Радіо Ватикану. На питання про те, чи будуть багаті країни сприяти введенню підписаної угоди в силу, дипломат відповів, що ратифікація може затягнутися на роки.

Представник Апостольського Престолу нагадав, що ринкова економіка потребує правил і обмежень, щоб не було зловживань, які наносять шкоди цілим категоріям людей і держав. "Економіка повинна бути на службі особи, а не особа на службі економіці. Наприклад, фінансовий ринок не може бути просто спекулятивним, таким, від якого страждає реальна економіка. Також і фінансовий ринок повинен знаходитися на службі реальній економіці", - сказав архієпископ. За його словами, існують держави і категорії людей, які заради своїх цілей прагнуть заблокувати зміни в ситуації.

Ватиканський дипломат зауважив, що позиція Церкви не є "антикапіталістичною". "Ринкова економіка принесла хороші результати, однак, треба сказати, що ринкової економіки самої по собі не достатньо: також і держава повинна відігравати роль в цій економіці, встановлюючи правила з метою створення найбільш ефективної соціальної рівноваги", - зазначив представник Апостольського Престолу.