Апостольський Престіл та Держава-Місто Ватикан приєдналися до Конвенції ООН проти корупції
  • Суб, 24/09/2016 - 14:24

У понеділок, 19 вересня 2016 р., в осідку ООН в Нью-Йорку, кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Його Святості, формально передав акт приєднання Святого Престолу до Конвенції Об’єднаних Націй проти корупції, прийнятої під час Генеральної Асамблеї ООН 31 жовтня 2003 року. Висловлюючи свою згоду на те, щоб цей трактат став зобов’язуючим для нього, також і від імені Держави-Міста Ватикану, Святий Престол висловив два застереження та сформулював три пояснюючі декларації, що є частиною акту про приєднання до Конвенції.

Отож, відповідно до приписів 2 параграфу 68 статті цієї Конвенції, яка передбачає вживання ефективних заходів для запобігання та боротьби зі злочинами, здійснюваними у сфері державної служби, вона вступить в дію для Святого Престолу та Держави-Міста Ватикану від 19 жовтня 2016 року.

У статті, написаній з цієї нагоди для ватиканського часопису «L’Osservatore Romano», архиєпископ Поль Річард Ґаллаґер, який у Державному Секретаріаті Апостольської Столиці відповідає за стосунки з державами, пригадує, що у буллі проголошення Ювілею Милосердя Папа виразно закликає до подолання корупції, назвавши її виразкою суспільства. І цей заклик стосується не лише державних урядів та громад, але також – Церкви і Римської Курії. Саме тому Папа Франциск постановив, щоби Святий Престол та Держава-Місто Ватикан пристосувалися до найавторитетніших міжнародних критеріїв запобігання корупції, як у здійсненні державної служби, так і в економічній сфері.

Архиєпископ Ґаллаґер також зазначає, що основні розпорядження згаданої Конвенції вже були впроваджені в правопорядок Святого Престолу й Держави-Міста Ватикану, зокрема, в тому, що стосується запобігання відмиванню грошей. Відтепер, відповідні органи Римської Курії та Ватикану повинні переглянути свої адміністративні регламенти у світлі параметрів, визначених конвенцію.