Апостольський вікарій з Алеппо: Ісламська держава є інструментом у руках великих держав
  • Птн, 31/07/2015 - 10:58

«Ісламська держава є інструментом у руках великих держав, вони створили і озброїли її. Вони не борються з нею, але купують в неї нафту і археологічні знахідки», – сказав в інтерв'ю італійському католицькому ТБ 2000 Апостольський вікарій з Алеппо.

Єпископ Джордж Абу Хазен, OFM, церковний зверхник всіх католиків латинського обряду в Сирії, заявив, що в країнах, які з нею межують, також і в Туреччині, так звана Ісламська Держава має справжні тренувальні табори.

«Люди з Ісламської Держави зайняли території, на яких є нафта – сказав єпископ Хазен. – Вони продавали її по 10 доларів за барель, а тепер за 30 доларів. І ми знаємо, хто купує в них нафту чи археологічні знахідки. Звичайно, це не сомалійці чи мавританці! З ISIS торгують не тільки західні компанії. А бідні люди втрачають свої життя. У Сирії в нас було 23 релігійні та етнічні групи, що складали прекрасну мозаїку. А що з ними відбувається тепер? І що тут говорити про права людини!».

Народжений у Лівані, францисканець також говорив про турецькі військові дії проти Ісламської держави, яка, як він побоюється, є для турків приводом, щоб боротися з курдами. «Ми знаємо, що Туреччина дозволяє одиницям з ISIS входити, озброюватися і вчитися», – додав Апостольський вікарій з Алеппо. Він також виправдовує тих, хто – як мусульмани і християни – стали до збройної боротьби на захист проти джихадистів. Він висловлює жаль з приводу ненависті, з якою стикаються послідовники Христа в союзі з курдами проти ISIS.