Апостольський Візитатор здійснив ряд душпастирських візитів в Автономній області Валенсії (Іспанія)
  • Втр, 21/10/2014 - 19:06

Упродовж суботи і неділі, 18-19 жовтня 2014 р., Апостольський візитатор здійснив душпастирський візит в чотирьох громадах УГКЦ  в Автономній області Валенсії, Іспанія. Відвідини відбулися на запрошення капелана громад о. Василя Бойка, координатора душ пастирства для вірних УГКЦ в Іспанії.

У суботу, 18 жовтня, відбувся перший візит у громаді міста Ґвадасуар (Guadassuar, Ermita San Roque), містечко 30-км на захід від Валенсії.

О 20-ій годині у храмі св. Рока Апостолський Візитатор очолив Божественну Літургію, на яку прибуло біля 40-ка вірних.

У неділю, 19 жовтня, о год. 9:30 Владика Діонісій очолив Архієрейську Божественну Літургію у храмі Пресвятої Трійці при монастирі Сестер Кларисок у Валенсії. Перед Літургією, після зустрічі із хлібом і сіллю і вітання дітей, Архієрей посвятив новий тетрапод. З Владикою Діонісієм спів служив о. Василь Бойко, капелан громади. Після Літургії відбувся Чин посвячення води з нагоди Празника Покрови Пресвятої Богородиці. На Літургію прибуло понад 250 вірних.

Цього ж дня о год. 13:30 Апостольський Візитатор прибув до міста Ґандія (Gandia), 70 км. на захід від Валенсії. У місцевому храмі Царя Христа Архієрей очолив Божественну Літургію, на яку прибуло понад 40 вірних.

І на завершення, о 17-ій годині Владика Діонісій прибув до міста Денія (Denia), 110 км. на захід від Валенсії. Тут Апостольський Візитатор очолив Божественну Літургію у головному храмі міста Внебовзяття Богородиці, куди прибуло понад 100 українських вірних.

Проповідь на всіх 4-ьох Літургіях розпочиналась духовним роздумом над символізмом вітання хлібом і сіллю. «Хліб ­ це перш за все символ життя і жертви. Щоб хліб був на столі, потрібно багато праці. І ми цей хліб приносимо на Літургію, а з ним і наше життя. Господь його приймає! Наш хліб стає хлібом небесним і жертвою Ісуса Христа, бо Він бере його у свої руки, благословить і каже: «Це моє тіло, що за вас ламається». І разом з хлібом даруємо сіль. Сіль сама в собі дуже гірка, але вона у відповідній пропорції дає смак для їжі.  Хліб наш зараз дуже посолений і гіркий, бо переживаємо драму війни. Наші північні сусіди нам солять і проливають нашу кров. Гірка це спроба сучасної нашої історії! Проте хоч ця сіль дуже гірка, вона дає смак для нашої історії. Вона вже дала нам «небесну сотню», подарувала нам почуття героїзму, свідомість, що варто себе пожертвувати, навіть віддати своє життя у захисті свого народу. І це роблять наші юнаки. Дарують те, що мають найкраще. Вони присипляють свої особисті мрії заради добра свого народу. І завдяки цій «солі», як ніколи раніше, почуваємо себе єдиним народом. І сьогодні слово Боже на Літургії нас запрошує: «Любіть ворогів ваших…, моліться за тих, що вас зневажають…» (Пор. Лк 6, 27-36): Як можливо любити ворогів, саме тих, що нас вбивають? Вони, навпаки, зроджують у нас ненависть і жадобу помсти. Чому, отже, треба їх любити і за них молитися? Перш за все тому, що почуття ненависті і помсти вбиває нас самих, зроджує смерть у нашому серці. І спіраль взаємної ненависті буде чим раз більше зростати. Цю смертоносну спіраль потрібно зірвати позитивним почуття любові і доброти. Це зробив Ісус Христос на хресті, коли він молиться за тих, що його вбивають: «Отче прости їм, бо вони не знають, що роблять». Він забуває про свої муки, а заступається за своїх розпинателів перед небесним Отцем, бо «вони не знають, що роблять». Розуміє їх і виправдовує перед своїм Отцем. Звичайно, що коли ідеться про захист інших, Ісус дуже суворо ставився до тих, що чинять несправедливість, або тих, що вдають себе дуже праведними», - відзначив Владика Діонісій.  

При кінці кожної Літургії о. Василь висловив подяку Апостольському Візитаторові за візит. Після чого відбувалася зустріч із вірними та роздача молитовника «Щоденні Молитви».