Аргентина: традиційна проща до святого Каетана, прохаючи хліба й праці
  • Чтв, 08/08/2013 - 16:47

7 серпня у католицькій Церкві латинського обряду відзначається празник святого Каетана Тієнського, що жив в Італії у ХV-ХVІ сторіччях і був засновником Чину Отців Театинців. У всьому світі до нього звертаються з молитвами, як до покровителя безробітних і хворих, а в Аргентині його почитають як покровителя хліба й праці.

Щороку на відзначення його празника до храму в Ліньєрс, передмісті Буенос-Айреса, збираються сотні тисяч паломників, щоб помолитись до святого, подякувати йому за щоденний хліб та просити роботи. До речі, санктуарій святого Каетана в Ліньєрс цього року відзначає 100-річчя свого заснування. А діяльність парафії відзначається широкою та різноманітною благодійною діяльністю. Набожність до святого Каетана дуже зросла з 2001-2002 років, коли Аргентина переживала важку економічну кризу і до святого Каетана звертались не тільки ті, що втратили роботу, але й підприємці, яким загрожував економічний крах.

Великим виявом віри та набожності до святого Каетана є нічне молитовне чування, в якому беруть участь сотні тисяч прочан з усієї Аргентини. Молитовна черга, щоб із свічками та пучками колосся пройти перед невеликою статуєю святого Каетана, поцілувати скло, за яким у ніші вона розміщена, та зробити знак святого хреста, розпочинається опівночі й простягається на декілька кілометрів. Чекання у черзі, яке супроводжується молитвою, триває навіть і понад 10 годин.
До минулого року Святу Месу в празник святого Каетана завжди відправляв кардинал Берґольйо, який після богослуження проходив крізь чергу паломників, вислуховуючи їхні історії та прохання, благословляючи дітей.

Тепер, перебуваючи на віддалі понад 11 тисяч кілометрів, Папа Франциск звернувся до вірних, зібраних в Буенос-Айресі, з окремим відеопосланням.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va