Архангели Михаїл, Гавриїл і Рафаїл
  • Суб, 28/09/2013 - 23:49

Існування ангелів допомагає нам усвідомити, що все Боже творіння для нас незбагненне: творіння набагато більше, ніж ми думаємо, і люди - створіння більш таємничі, ніж нам здається. Навіть наші найкращі знайомі і друзі залишаться для нас якоюсь мірою незрозумілими .

Чому три архангели? Тому що ангели завжди є відображенням Бога, відображенням Трійці. До речі, єдине дозволене зображення Трійці - це Старозавітна Трійця - три ангели, які відвідали Авраама. Тому Церква згадує архангелів Михаїла, Гавриїла і Рафаїла в один день. Кожен з них символізує одну з трьох основних рис Бога: добро, розум і красу. Рафаїл, ім'я якого означає "Бог лікує", хто оздоровив очі Товіі, символізує благість Господа. Михаїл, ім'я якого означає "Хто як Бог", і який бився проти сил темряви, символізує Божий розум. Гавриїл, ім'я якого означає "сила Божа" і який був посланий до Діви Марії, символізує красу Бога.

Архангели Михаїл, Гавриїл і Рафаїл є образом всіх ангелів. Але, перш за все, вони показують нам, що у нас також є ангельське покликання.

Це покликання, насамперед - літургійне. Ангели живуть тільки для прослави Господа. Їхнє життя - постійна літургія, постійний спів "Свят,Свят,Свят,Господь Бог Саваот ".

Архангели показують нам також наше "дипломатичне" покликання. Слово ангел в перекладі з грецької означає "вісник". Це той же корінь, що й у слові "євангеліє", "блага вість". Як справжні посли, вони існують остільки, оскільки вони є представниками Господа, вони послані для того, щоб благовістити.

Джерело: catholicencyclopedia.in.ua