Археолог знайшов печатку правителя Єрусалиму, що датується періодом Першого храму
  • Срд, 03/01/2018 - 14:51

У понеділок, 1 січня, Управління старовини Ізраїлю анонсувало унікальну знахідку: під час розкопок біля Стіни Плачу знайшли унікальну глиняну печатку, яка належала правителеві Єрусалиму 2700 років тому.

Печатка у вигляді глиняного овалу (13х15 мм) товщиною 2-3 мм, на якому витиснені зображення двох чоловіків у довгому смугастому одязі, які вітають один одного піднятими руками.

Напис на печатці розшифрували вчені як «належить правителю Єрусалиму».

За оцінкою археологів, ця знахідка датується VII-VI століттями до н.е., тобто пізнім періодом Першого храму. В Управлінні старовини зазначають, що «правителі Єрусалиму» (інші варіанти перекладу – градоначальники, губернатори) двічі згадані в Торі. Так називають Іеошуа, що правив Єрусалимом за царювання Єзекії (VIII століття до н.е), і Маасея, що правив Єрусалимом за царювання Йосії (VII століття до н.е).

Виявив печатку археолог Шимон Коен під час просіювання ґрунту на руїнах будівлі, що датується пізнім періодом Першого храму. Ця будова розташована приблизно за 100 метрів на захід від західної стіни Храму (Стіни Плачу). У ньому, очевидно, могли жити високопоставлені чиновники.

Не факт, що печатка належала одному з правителів Єрусалиму. Ймовірно, нею володів один із шанованих жителів міста, який отримав її від градоначальника як символ дружби або сувенір. Такі печатки могли використовувати і як пломби на товарах. Інша версія: йдеться про печатку (буллу) для запечатування листів. Раніше археологи знаходили десятки подібних булл періоду Першого храму, але ніколи досі на них не виявляли написи про належність правителю Єрусалиму.

Унікальну знахідку показали нинішньому меру Єрусалиму Ніру Баркату.