Археологи оприлюднили зміст папірусу VІІ ст. до Хр. де згадується Єрусалим, як столиця Юдейського царства
  • Птн, 28/10/2016 - 18:08

Ізраїльські археологи оприлюднили зміст папірусу з VІІ ст. до Хр., знайденого в Юдейській пустелі, у якому збережена найстарша позабіблійна згадка про Єрусалим на єврейській мові, інформує «Christian Today».

У папірусі йдеться про надсилання служницею царя вина в Єрусалим: «Від служниці царя (Гамат га-мелех). Наарата. Два міхи (невалаім). Вино (яін). В Єрусалим (Йерушалма)» — מא]מת. המלך. מנערתה. נבלים. יין. ירשלמה]. Тобто, йдеться про те, що служниця царя надсилає в Єрусалим два міхи вина з села Наарат. Сам Наарат згадується в Біблії в Книзі Ісуса Навина в описі кордонів племені Ефраїма (див. Нав. 16,7).

Д-р. Ейтан Клайн, директор Відділу по боротьбі з крадіжками старожитностей в Управлінні старожитностей, повідомив що папірус було вилучено в злодіїв, які грабували старожитності Печери Черепів в Юдейській пустелі.

Як зазначив д-р. Клайн папірус є свідченням того, що в тогочасному юдейському суспільстві жінки мали високий соціальний статус, який надавав їм можливість бути високопоставленими чиновницями в адміністративній системі. Також папірус є доказом того, що в Юдейському царстві існувала добре налагоджена адміністрація. За його словами важко визначити конкретного царя, якому призначалося вино, оскільки це міг бути або Мінаше (Манасія), або Амон, або Йошіягу (Йосія).

Професор Шмуель Ахітув зазначив, що папірус є унікальним джерелом по за Біблією, яке вказує на Єрусалим, як на столицю Юдейського царства.

На Єрусалим, як на столицю вказує також ассирійський напис царя Сін-аххе-еріба (Синхериб), який здійснив каральний похід проти юдейського царя Хізкіягу (Езекії).