Археологи: в околицях Бейт-Шемешу виявлено палац царя Давида
  • Чтв, 18/07/2013 - 18:52

Археологи Управління старовини і Єврейського університету закінчують семирічні розкопки на стародавньому городищі Хірбат-Кіяфа в Юдейській низовині. Згідно з однією з гіпотез, на цьому місці, що належало коліну Юди, розташовувалося біблійне місто Шаараїм.

Під час розкопок, які велися під керівництвом професорів Саара Ганора з Управління старовини і Йосі Гарфінкеля з Єврейського університету, виявили дві величні громадські будови − палац і склад. Вчені датують їх X століттям до Р. Хр.

 На думку археологів, палац був резиденцією царя Давида, а склад забезпечував царський двір всім необхідним. Вчені зазначають, що будови свідчать − в X столітті до Р.Х. Юдея була сильною державою, здатною створювати адміністративні центри в стратегічних місцях.

 Площа оточеного стіною палацу досягає тисячі квадратних метрів. Дорога веде від нього до південних міських воріт і долини Ела. У приміщеннях палацу виявили металеві, керамічні та кам'яні артефакти, а також − предмети розкоші зроблені в Єгипті.

 "Палац височить над містом, і з нього відкривається чудовий вид на околиці − від Середземного моря на заході й до Хевронського нагір'я на сході. Це ідеальне місце для системи оповіщення за допомогою вогнищ", − говорять керівники розкопок.

 Склад, розміром 15 на 6 метрів, був розташований у північній частині міста. У ньому проводили і збір податей насамперед − сільськогосподарської продукції. На місці знайшли значну кількість керамічних глечиків. "Їхні ручки розташовані поруч з шийкою, як це було прийнято в Юдеї", − зазначають археологи.

 Вчені заявляють, що вперше знайдений палацовий комплекс, який можна з точністю датувати початком X століття до Р. Хр. За їхніми словами, місто було покинуте після поразки від філістимлян близько 980 року до Р.Х., а в середині першого тисячоліття, півтори тисячі років по тому, на цьому місці виникла візантійська ферма.

 Вони також висловлюють впевненість, що важливість археологічної знахідки змусить владу Ізраїлю відмовитися від планів звести поруч з Хірбат-Кіяфа житловий район і прийняти рішення про створення тут національного парку. "Він допоможе численним туристам довідатися про культуру Юдеї часів царя Давида", − переконані археологи.

За матеріалами: http://newsru.co.il