Археологи знайшли хроніки Есархаддона в гробниці святого Йони
  • Чтв, 22/02/2018 - 10:00

Гробниця святого Йони, розграбована бойовиками ІДІЛ, зберігала хроніки легендарного царя Ассирії Есархаддона, який завоював Стародавній Єгипет і відновив Вавилон.

Екстремістське угруповання Ісламська держава Іраку і Леванту  стало широко відомим на початку 2014 року після публікації в глобальній мережі серії пропагандистських відеороликів з показовими стратами "невірних" і обіцянками створити глобальний халіфат.

Стрімке розширення меж підконтрольних ІД територій в Іраку і Сирії призвело до того, що багато пам'яток культури та архітектури були знищені бойовиками, які вважали їх "противними ісламу", а інші були розграбовані й продані приватним колекціонерам.

Подібна доля, як розповідає Алі аль-Юбурі (Ali Al-Juboori), археолог з університету Мосула (Ірак), спіткала не тільки музеї та античні будівлі Пальміри, але і Ніневію - колишню столицю Ассирійської імперії, розташовану всередині сучасного Мосула. На її території знаходяться десятки гробниць правителів і високопоставлених сановників, які керували військовою наддержавою залізного віку майже три тисячоліття тому.

До появи ІД археологи з Іраку та інших країн планомірно вивчали ці гробниці приблизно три десятка років, поступово розкриваючи усипальниці й ретельно каталогізуючи все, що їм вдавалося знайти. Бойовики-ісламісти "продовжили" справу вчених, пограбувавши поховання, що залишилися запечатаними, в тому числі й те, яке багато істориків і релігієзнавців вважають місцем упокоєння знаменитого біблійного святого Йони.

Ця гробниця - святе місце і для мусульман, і для християн, над нею в минулому були побудовані і мечеть, і церква. Бойовики підірвали мечеть три роки тому і, як з'ясували археологи вже після звільнення Мосула, прорили мережу каналів, намагаючись знайти міфічні скарби царя Есархаддона, імовірно заховані в її околицях.

Справа в тому, що три тисячі років тому в цій частині Ніневії був побудований царський палац, де, як припускали раніше дослідники, міг також розташовуватися і мавзолей одного з найуспішніших правителів Ассирії. Про це говорили знайдені тут раніше статуї Есархаддона і кам'яні таблички, що описують його завоювання і сам палац.

Ймовірно, це дійсно було так - в березні 2017 року археологам вдалося знайти відразу сім нових табличок в розграбованій гробниці святого Йони, що містять історію завоювання Єгипту, Кілікії та опису деяких інших звершень Есархаддона, наприклад відновлення вавилонських храмів і всього міста в цілому. Частина з них написана від першої особи в манері, властивій для ассирійських правителів, які не соромилися своєї жорстокості.

Зокрема, таблички підтверджують, що мечеть дійсно була побудована поверх руїн палацу ассирійських царів, а також, що в його наступних реконструкціях брав участь Ашшурбаніпал - син Есархаддона, останній правитель імперії і творець великої бібліотеки, яка дожила до наших днів. Це, як зазначають експерти, - велика новина для світу археології, так як раніше ніде подібні згадки його імені не зустрічалися.

Іншим цікавим відкриттям стало те, що археологічним "браконьєрством" займалися не тільки бойовики ІДІЛ, але і перси, греки і представники інших народів, що селилися на руїнах Ніневії після падіння імперії. На користь цього говорять деякі таблички з хроніками Есархаддона - вони були або перевернуті догори ногами, або хаотично розташовані.

Мабуть, наступні жителі руїн палацу ассирійських царів використовували їх як підпірки або будівельні матеріали, не усвідомлюючи, що на них викладено історію правління одного з найуспішніших і жорстоких правителів древності. Поки незрозуміло, які багатства і пам'ятники культури бойовики ІД змогли вивезти з гробниці, проте вчені сподіваються, що їм скоро вдасться отримати відповідь на це питання.