Археологи знайшли виноробню біблійного Навота
  • Чтв, 09/11/2017 - 10:34

Археологи знайшли виноробню біблійного Навота, виноградником якого забажав володіти цар Ахав, повідомляє christiantoday.

Нове відкриття археологів можна розглядати як підтвердження відомої біблійної історії про виноградник Навота, викладеної в І Книзі Царів (глава 21): «... у Навота езреелія був виноградник у Єзреелі коло палати Ахава, царя самарійського. Раз якось каже Ахав Навотові: «Відступи мені свій виноградник... Я тобі дам за нього ліпший виноградник, або, як хочеш, заплачу тобі за нього грошима». Коли Навот відмовив Ахаву («Борони мене, Господи, щоб я відступив тобі спадщину моїх батьків!»), той «кинувся на ліжко, одвернув обличчя й не хотів нічого їсти». Після чого Єзавель, дружина Ахава, оббрехала Навота, звинувативши його в богохульстві, і домоглася його страти, але богобоязливий Ахав так і не зміг заволодіти виноградником, бо пророк Ілля сповістив йому про гнів Господній і помсту для його роду. Відтоді «виноградник Ахава» увійшов до прислів'я як символ бажаного, але недосяжного щастя.

Долину Єзреель, що згадується в Біблії, вона ж Ездрелонська долина або долина Мегіддо в Нижній Галілеї в Ізраїлі, з 2012 досліджує група археологів під керівництвом Норми Франклін (Norma Franklin), співробітниці університету Хайфи, і Дженні Ебелінг (Jennie Ebeling) з університету міста Евансвіль в штаті Індіана (США). У цій долині відбувалося багато біблійних подій, зокрема викладені в Старому Завіті. Саме тут, в долині Мегіддо, Гедеон завдав поразки мідіянам і амалекитянам, як про те оповідає Книга Суддів, і від назви цієї долини і походить назва «Армагедон», що означає місце останньої битви сил добра зі силами зла в кінці часів і згадується в Апокаліпсисі Івана Богослова.

П'ять років тому Франклін з колегами вперше застосувала для досліджень так званий LiDAR, лазерний метод зйомки місцевості, за допомогою якого вдалося виявити «кілька древніх об'єктів», які ідентифікували як залишки стародавньої виноробні. Під час розкопок виявили кілька «винних і оливкових пресів, а також «найбільший винний прес, знайдений на території Ізраїлю за всю історію розкопок». За словами доктора Франклін, вдалося також знайти понад сотню великих глечикоподібних ємностей, вирубаних у камені, які явно використовували для зберігання вина.

Яким же чином вдалося знайти виноробню? Виявляється, археологи скористалися старозавітнім текстом для отримання «важливої інформації про можливе місцезнаходження виноробні», за словами доктора Франклін. «Описана в Біблії історія відображає реальні події, що відбулися в долині Єзреель, – заявила доктор Франклін у своєму інтерв'ю виданню «Breaking Israel News».

Це не єдиний випадок, коли біблійні слова підтверджуються в реальних археологічних відкриттях. Так, в ІІ Книзі Царів главі 10, що оповідає про винищення роду царя Ахава, сказано: «Повалили на землю стовпи у храмі Ваала і, продершись у саму середину храму Ваала, витягли звідти священні стовпи Ваала й спалили, а потім зруйнували й храм Ваала та зробили з нього нечисте місце аж по цей день». А приблизно рік тому археолог Джон Стоунстріт повідомив про знахідку туалету, вирізаного в камені святилища з очевидною метою його осквернення – і ця знахідка явно підтвердила істинність біблійної історії.