Археологічна знахідка може змінити уявлення вчених про історію християнства в Данії
  • Пон, 21/03/2016 - 20:25

Археолог-любитель Денніс Фабрициус Хольм виявив на острові Фюн невеликий натільний хрест із зображенням, яке нагадує Розп'яття.

Після того як знахідку оглянули експерти, було висунуто припущення, що хрест, який, ймовірно, був частиною намиста, може бути датований початком X століття - в той час як сучасна історична наука відносить масове хрещення данів, предків сучасних датчан, до середини-другоїполовині десятого століття.

Так, наприклад, Малена Ріфсхауге Бек, археолог з Музею Східного Фюна, зазначила в своєму коментарі для національного радіо, що, можливо, знайдений хрест ознаменує велике історичне відкриття.

«Це сенсаційна знахідка, яка датується першою половиною десятого століття після Різдва Христового, - наводить видання її слова. - Існує практично ідентичне зображення, знайдене в Швеції, яке відносять до цього періоду».

Експерти відзначають, що відкриття християнського артефакту настільки раннього періоду в Данії особливо примітно, оскільки вік знахідки перевершує знаменитий Камінь з Еллінг - гігантський моноліт з вирізаними на ньому древніми рунами і зображенням Ісуса Христа на хресті, яке датується 965 роком по Р.Х. і яке досі вважалося найбільш раннім артефактом такого роду.

«Таким чином, це зображення може змусити нас переглянути дату, коли, як прийнято вважати, данці прийняли християнство. Людина, яка носила це намисто, безсумнівно, дотримувалася християнської віри», - заявила Малена Р. Бек.

Вона також додала, що, незважаючи на те, що в країні і раніше знаходили подібного роду зображення хрестів і фрагменти ювелірних прикрас з елементами християнської символіки, що відносяться до X-XI століть, нова знахідка на сьогоднішній день є найбільш добре збереженою з усього комплексу виявлених артефактів.

Автор знахідки, Денніс Ф. Хольм, в ефірі Датського радіо розповів, що виявив древній хрест ввечері в п'ятницю 11 березня, коли вирішив після роботи присвятити пару годин улюбленому захопленню.

У якийсь момент його металодетектор об щось вдарився. «Після того як я перевернув грудку землі і побачив хрест, я був не в змозі думати ні про що інше», - зізнався археолог-любитель.

Тепер знахідка буде піддано новій експертизі, а влітку 2016 року, як очікується, хрест буде виставлений в експозиції Музею культури вікінгів в м Ледбі (Ladby Viking Museum).