Архиєпископ Алеппо: війна в Сирії служить економічним інтересам Заходу
  • Птн, 07/10/2016 - 20:25

Пісні, танці, але перш за все молитва про примирення: всупереч триваючому насильству в Сирії сьогодні проходить акція, організована католицьким фондом «Допомога Церкві в потребі», під девізом «Мир для дітей». У ній беруть участь як католики, так і православні.

В інтерв'ю Радіо Ватикану маронітський Архиєпископ Алеппо Джозеф Тобджі розповів про обстановку в місті. По суті, сказав він, «люди живуть разом зі смертю». Місто розділене на дві частини, подібно Берліну в минулому столітті:

«Східна частина знаходиться під контролем терористів, а західна - під контролем уряду. Велика частина населення - півтора мільйона жителів - живе в західній частині, в тому числі і ми, християни. У східній же частині проживають близько 250-300 тисяч чоловік. Поділ міста призводить до стрільби і бомбардувань ».

Під бомбами постраждала вірменська католицька церква, в той час як у маронітів вже не залишилося жодного храму.

На питання про те, хто проти кого воює в Алеппо, Архиєпископ Джозеф Тобджі відповідає:

«На Заході говорять про 'повстанців', але для нас і всіх тих, котрі живуть в західній частині Алеппо і вмирають від їхніх бомб, вони терористи».

Архиєпископ уточнює: терористи «мають тисячу деномінацій, але одну і ту ж ідеологію»:

«Крайній фанатизм, який відкидає всіх інших і хто хоче заснувати імперію, Ісламська держава, ексклюзивний Халіфат: 'або ми, або ніхто'. Але більшість наших сирійських мусульман не приймають цієї ідеології, ні суніти, ні шиїти, ніхто. Це нам чуже ».

У ці дні, коли діти моляться про мир, які прохання звучать в першу чергу?

«За мир насамперед; про те, щоб нас вважали суверенною державою, як і інші держави, і поважали свободу вирішувати свої проблеми. Ми не хочемо бути іграшками в руках у великих держав. Ми не шахові фігури, які можуть бути переставлені то одним, то іншим ... »

Що стосується міжнародної відповідальності в цьому конфлікті, Архиєпископ Тобджі стверджує:

«Як сирійцеві, мені ясно і абсолютно очевидно, що ця війна спланована задовго до 2011 року: все було ретельно розроблено. Таким чином, Сирія - це мішень великих держав, торт, який потрібно розрізати. Ця війна служить економічним інтересам Заходу».