Архиєпископ Ауза про роль ООН у боротьбі з тероризмом
  • Суб, 30/06/2018 - 20:47

Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Нью-Йорку архиєпископ Бернардіто Ауза виступив під час IV сесії конференції на високому рівні на тему «Зміцнення ролі і здатності ООН у підтримці країн-членів щодо втілення Глобальної стратегії ООН з боротьби проти тероризму», що відбувалася 28 і 29 червня 2018 року.

Архиєпископ Ауза вказав на ключову роль ООН, а, зокрема, Ради Безпеки, у протистоянні тероризмові. За його словами, важливу роль у підтримці держав відіграє також Управління ООН з боротьби проти тероризму, що виконує функцію стратегічного керівництва і координування.

Дотримання верховенства права

Ватиканський дипломат зазначив, що важливим елементом боротьби з тероризмом повинні бути зусилля, спрямовані на дотримання верховенства права для того, аби «не дозволити терористам прикриватися недотриманням прав для виправдання своїх жахливих злочинів».

Важливість праці на місцях

Від імені Святого Престолу архиєпископ Ауза закликав представників ООН та всіх міжнародних, регіональних і місцевих контртерористичних управлінь посилити співпрацю з громадянським суспільством і місцевими організаціями з метою покращення праці на місцях. За його словами, кожна стратегія, спрямована на боротьбу з тероризмом, повинна як використовувати правові засоби й ресурси, що запобігали би радикалізації людей і тому, щоб вони ставали терористами, так і залучати громадське суспільство до вирішення проблем тих громад, які найбільше ризикують піддатися радикалізації і вербуванню.

Вирішальна роль місцевого населення

На думку представника Святого Престолу, стратегії боротьби з тероризмом повинні включати місцеве населення. «Органи місцевого самоврядування та громадські організації, – наголосив він, – перебувають на передовій лінії у стратегіях боротьби з тероризмом, оскільки вони відіграють ключову роль у мобілізації молоді проти тероризму та забезпеченні освіти, зайнятості та інших здорових можливостей, що допомагають уникнути радикалізації».

Співпраця з іншими релігіями

На завершення архиєпископ Ауза підкреслив, що Святий Престол активно співпрацює з лідерами інших релігій та їхніми спільнотами віруючих у запобіганні підбурюванню до будь-якої форми радикалізації та насильства, сприяючи подальшому щирому міжрелігійному й міжкультурному діалогові та плідній співпраці.