Архиєпископ Ауза про захист дітей під час збройних конфліктів
  • Втр, 10/07/2018 - 20:34

Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Нью-Йорку архиєпископ Бернардіто Ауза виступив під час відкритих дебатів Ради Безпеки ООН на тему «Захист дітей сьогодні запобігає майбутнім конфліктам», що відбулися у Нью-Йорку 9 липня 2018 р. Слід згадати, що 10 липня Рада Безпеки ООН одностайно ухвалила резолюцію щодо захисту дітей під час збройних конфліктів.

Нагальна необхідність

Розпочинаючи свою доповідь, Архиєпископ Ауза зазначив, що Святий Престол надає велику увагу проблемам захисту дітей під час збройних конфліктів.

«Від будь-якої війни та конфлікту найбільше страждають саме діти , – наголосив він. – Ніколи не надто пізно рятувати і реабілітувати дітей, які вже опинилися в зонах збройних конфліктів. Те, як ми ставимося до тих, хто переживає збройний конфлікт, має наслідки не тільки для їхнього майбутнього, але й для світу».

Наводячи дані річного звіту Генерального секретаря ООН, згідно з яким у 2017 році зафіксовано значне збільшення порушень прав дітей, доповідач наголосив, що не можна примирятися з тим, щоб дітей калічили, вбивали й використовували як «живі щити» та «живі бомби». «Хоча ми, можливо, не зможемо відразу вирішити всі конфлікти на порядку денному Ради Безпеки, – сказав він, – але можемо докладати більше зусиль для захисту дітей, які зазнають жахливих наслідків».

Ватиканський дипломат запропонував конкретні пропозиції щодо покращення діяльності ООН у трьох різних сферах.   

Боротьба з порушенням прав людини

Перша пропозиція стосується значних порушень прав дітей, таких як використання дітей-солдатів, захоплення дітей у сексуальне рабство, масові викрадення та ін. Архиєпископ Ауза пригадав, що 16-ий пункт «Цілей сталого розвитку 2030» вказує на обов'язок «припинити зловживання, експлуатацію, торгівлю та всі форми насильства й тортур стосовно дітей». Перший крок до досягнення цієї мети, за словами доповідача, – це посилення превентивних заходів проти порушень прав людини та порушень міжнародного гуманітарного права щодо дітей.

Важливість реабілітації та реінтеграції

Як зазначив Представник Святого Престолу, друга ділянка, на яку потрібно звернути увагу, –  це реінтеграція дітей, які були пов'язані із збройними угрупуваннями. «До дітей, які потрапляють у збройний конфлікт, – зазначив він, – потрібно завжди ставитися, насамперед, як до потерпілих, навіть якщо вони, перебуваючи під контролем збройних груп, могли фактично скоювати злочини». В успішній реабілітації та реінтеграції цих дітей, за його словами, повинне бути зацікавлене все суспільство. «Ми повинні гарантувати, щоб ці діти не залишились заручниками тих жахів, які пережили», – додав він.

Освіта – запорука мирного суспільства

Третя пропозиція щодо покращення діяльності ООН стосувалася права на освіту тих дітей, які потерпіли від збройних конфліктів. «Грунтовна освіта, – наголосив ватиканський дипломат, – це найкращий спосіб для гарантії того, що жертви сьогоднішніх конфліктів будуть трудитись, щоб запобігти майбутнім конфліктам та будуть миротворцями». В цьому контексті доповідач додав, що Святий Престол і Католицька Церква активно залучаються до вирішення цієї проблеми через освітні та реабілітаційні установи, що діють у багатьох конфліктних зонах.

На завершення виступу Постійний Спостерігач Святого Престолу при ООН закликав робити все можливе для дітей, які постраждали внаслідок збройних конфліктів: допомагати їм здійснювати свої прагнення та виконувати ті професії, чи покликання, що сприятимуть розвитку суспільства, запобігаючи конфліктам і будуючи мирні й стабільні громади.