Архиєпископ Ауза: протидіяти залученню дітей у збройні конфлікти
  • Втр, 06/08/2019 - 10:15

Виступаючи під час відкритих дебатів в ООН, архиєпископ Бернардіто Ауза вказав на нищівні наслідки залучення дітей до збройних конфліктів та на необхідність освіти й виховання до миру для запобігання цього явища.

Такі поняття як «діти» та «збройні конфлікти» є несумісними, але, на жаль, багато дітей втратили життя саме в жорстоких конфліктах. На цьому наголосив Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Нью-Йорку архиєпископ Бернардіто Ауза, виступаючи в п’ятницю, 2 серпня 2019 р. під час відкритих дебатів в ООН на тему «Діти та військові конфлікти».

Нищівні наслідки залучення дітей до збройних конфліктів

“ Діти, – підкреслив він, – що повинні бути вільними навчатися й гратися, зростаючи в пізнанні себе самих і навколишнього світу, стають, натомість, жертвами жорстокого насилля, що не тільки позбавляє їх унікальної та незамінимої радості дитинства, але й ризикує завдати їм довготривалої фізичної, емоційної, психологічної та соціальної шкоди, з очевидним впливом на їхні сім’ї та спільноти. ”

Цитуючи нещодавній звіт Генерального Секретаря ООН на цю тему, доповідач зазначив, що в збройних конфліктах мільйони людей і, насамперед, діти не мають доступу до основних засобів, необхідних для виживання й добробуту. «Варто тільки подумати, – наголосив він, – про боротьбу за право володіння мінералами, чи іншими цінними ресурсами в різних частинах Африки, де чимало дітей і молодих людей працюють в копальнях, відмовляючись від освіти».

Насилля щодо дітей у збройних конфліктах

Ще гіршим явищем, за словами Архиєпископа Аузи, є примушення дітей брати до рук зброю, або їхнє вербування, обіцяючи матеріальну допомогу їхнім сім’ям. Доповідач вказав на необхідність проаналізувати причини того, яким чином соціально-економічні труднощі й відсутність перспектив штовхають молодих людей до участі в збройних конфліктах.  

Ватиканський дипломат висловив стурбованість тим, що в деяких випадках радикалізація й екстремістські ідеології підштовхнули молодих людей до жорстоких дій, спричиняючи загибель багатьох інших людей. Він підкреслив, що виховання до миру в сім’ї та в школах, а також вирішальна роль жінок як «вчителів миру» є незамінимими у викорінення цього явища.  

Наслідки руйнування шкіл та лікарень

Довготривалі конфлікти в містах, за словами ієрарха, призводять до повного, або часткового знищення будівель, необхідних для охорони здоров’я і виховання дітей (шкіл, лікарень тощо). «Такі хаотичні й диспропорційні атаки, – наголосив він, – порушують міжнародне й гуманітарне право й повинні припинитися». В цьому контексті архиєпископ Ауза пригадав нещодавній лист Папи Франциска до Президента Сирії, в якому він висловив своє занепокоєння гуманітарною ситуацією в провінції Ідліб.

Ініціативи ООН проти насилля щодо дітей

Від імені Святого Престолу доповідач відзначив зусилля Миротворчих Операцій ООН, спрямованих на захист дітей, що інформують та виховують широкі верстви населення, сприяючи культурі миру. Він зазначив, що існують також і інші ініціативи, що свідчать про бажання країн-членів боротися та запобігати насиллю проти дітей. Одна з таких ініціатив – це праця над ратифікацією та втіленням Факультативного протоколу до Конвенції про права дитини щодо участі в збройних конфліктах.