Архиєпископ Чапут до Синоду: Ми повинні закликати людей до милосердя, а не утверджувати в їх помилках
  • Пон, 12/10/2015 - 23:46

Тривають синодальні засідання у Ватикані. Преса продовжує спекулювати на різноманітні теми, пов’язані з тим, що відбувається і що може відбутись на Синоді, що проходить за закритими дверима.

В минулому підготовлені заздалегідь виступи синодальних отців опубліковувались з вказуванням імен учасників. Однак тепер, після внесених змін до процедури перебігу Синоду, організатори засідань більше не публікують тексти 3-хвилинних виступів учасників.

За учасником Синоду залишається право публікувати текст свого виступу, однак виступи інших учасників він оприлюднювати не має права.

Архиєпископ Чарльз Чапут з Філадельфії оприлюднив текст свого виступу на Синоді, і таким чином можемо здогадуватись про ті теми, які піднімаються під час обговорень.

Архиєпископ Чапут є одним із координаторів праці в малих групах, зокрема він курує працю однієї із чотирьох англомовних груп.

Виступ Архиєпископа Чапута відбувся під час розгляду першої частини робочого документу Синоду (Instrumentum Laboris).

Пропонуємо до Вашої уваги повний текст виступу Архиєпископа Чапута.

"Виглядає на те, що Instrumentum Laboris  представляє нам дві конфліктні точки зору: душпастирський відчай або рішення для надії. Коли Ісус відчув душпастирський відчай своїх Апостолів, Він нагадав їм, що для людини щось може здаватись неможливим, однак для Бога все можливе.

Освоюючи природу людського розвитку, ми люди, завдали ран нашим океанам і повітрю, яким дихаємо. Ми отруїли людські тіла контрацептивами. І ми перекрутили розуміння нашої сексуальності. В ім’я індивідуального виповнення, ми почали створювати новий Вавилон тиранії, яка годує наші прагнення, однак морить голодом наші душі.

У абзацах 7-10 Instrumentum Laboris  добре описано ситуацію теперішніх сімей. Але загалом, текст породжує тонку безнадію. Це веде до духа компромісу з певними грішними моделями життя і применшення християнських істин щодо подружжя і сексуальності до красивих ідеалів – що згодом приводить до відміни спасительної місії Церкви.

Праця цього Синоду повинна показати більше впевненості у Божому Слові, перемінюючій силі благодаті, здатності людей насправді жити тим, у що вірить Церква. І слід також віддати належне героїзму покинутим подругам, котрі залишаються вірними своїм клятвам і вченню Церкви.

Ми маємо закликати людей витривати у благодаті і довіряти Божій величі, призначеній для них – а не утверджувати їх у їхніх помилках. Подружжя втілює християнську надію – надія стає тілом і назавжди запечатується в любові чоловіка і жінки.

Цей Синод повинен більш зрозуміло вчити про це з радикальною пристрастю Христа і Воскресіння.

Жорж Бернанос говорив, що чеснота надії полягає в тому, щоб подолати відчай. Ми не маємо причини для відчаю. У нас є усі причини для надії. Папа Франциск сам це побачив у Філадельфії. Близько 900 000 людей наповнили вулиці для участі в папській Месі, що відправлялась на завершення Всесвітньої зустрічі сімей.

Вони були там, бо люблять Папу, але і тому, що вірять у подружжя. Вони вірять в сім’ю. І вони були спраглі за істинною поживою від Вікарія Ісуса Христа.

Ми повинні закликати людей витривати в благодаті і довіряти Божій величі, призначеній для них – а не утверджувати їх у їхніх помилках. Подружжя втілює християнську надію – надія стає тілом і назавжди запечатується в любові чоловіка і жінки.

Цей Синод повинен більш зрозуміло вчити про це з радикальною пристрастю Христа і Воскресіння".