Архиєпископ Чапут: Папа Франциск не може суперечити вченню Івана Павла ІІ про подружжя
  • Пон, 06/03/2017 - 22:21

Архиєпископ Чарльз Чапут з Філадельфії зазначив, що було б добре, якби Папа Франциск відповів на dubia, і що він не може суперечити вченню Папи Івана Павла ІІ про подружжя.

За словами Архиєпископа, котрий дав інтерв’ю виданню «Crux» з нагоди публікації його нової книги, в документі «Amoris Laetitia» не згадується про Причастя для поновно одружених, проте деякі єпископи, в т.ч. Мальти і Німеччини, заявили, що документ дозволяє таку практику.

Іван Павло ІІ і Бенедикт XVI підтверджували вчення Церкви про те, що поновно одружені не можуть приймати Причастя, окрім випадків, коли вони намагаються жити «як брат і сестра».

За словами Архиєпископа Чапута, це вчення, як і Ісусову заборону чинити перелюб, не можна змінити: «Мені здається, що нам неможливо суперечити словам Ісуса, а також неможливо, щоб вчення Папи, яке було правдивим 20 років тому, не було правдивим сьогодні. Вчення Папи Франциска не може суперечити вченню Івана Павла ІІ тоді, коли йдеться про офіційне вчення».

Архиєпископ вважає, що «Amoris Laetitia» слід інтерпретувати «у світлі того, що йому передувало, перш за все – слова Ісуса, а по-друге, вчення Пап, Магістеріум Церкви. І як може бути правдою, що люди можуть приймати Причастя тоді, коли живуть у перелюбному союзі. Як це може бути можливе, якщо Церква каже, що це неможливе?».

Він також вказав на те, що Св. Франциск Асизький казав францисканцям читати Євангеліє без «закручених зусиль змусити Євангеліє говорити те, чого вона не говорить, або що Ісус насправді не мав на увазі те, що говорив», інформує Catholic Herald.

На запитання, чи хотів би Архиєпископ, щоб Папа відповів на dubia (п’ять запитань від кардиналів, що вимагають відповіді «так-ні», для роз’яснення «Amoris Laetitia»), він відповів: «Так. Я вважаю, що завжди правильно чітко відповідати на запитання».

Архиєпископ також зазначив, що серед католиків панувало певне «замішання» щодо поточної ситуації в Церкві. «Думаю, що для нас важливо допомогти Святішому Отцю зрозуміти це, але й також допомогти людям зрозуміти Святішого Отця, і робити те, що можемо, щоб допомогти вивести людей з цього замішання та розчарування, яке дехто відчуває».