Архиєпископ Чапут проти Причастя для протестантів
  • Птн, 25/05/2018 - 11:55

Архиєпископ Філадельфії наголошує, що допуск протестантів до Причастя є загальноцерковною проблемою, а не локальною. Німецьким єпископам він закидає протестантизацію сакраментальної теології і відкинення соборового навчання.

Те, що відбувається в Німеччині, не буде стосуватись лише Німеччини. Історія колись вже цього нас навчила,- написав Архиєпископ Чарльз Чапут, реагуючи на німецьку пропозицію щодо Причастя для протестантів, що перебувають в шлюбі з католиками.

Архиєпископ Філадельфії наголосив, що тут не йдеться про суперечку всередині одного з єпископатів. Вимір цієї суперечки – загальноцерковний і суто доктринальний. «Хто і коли може приступати до Причастя – це не лише німецьке питання… Ці запитання мають наслідки для усієї Церкви і стосуються нас усіх», - написав Арх. Чапут на сторінках видання "The First Things".

Німецьким єпископам, котрі пропонують за певних умов допускати до Причастя протестантів, він робить важливі закиди. На його думку, свідомо чи ні, але їх рішення змінює визначення Церкви. Вони приймають протестантське розуміння церковної ідентичності, всупереч Традиції і навчання соборів. Окрім того, вони порушують істотний зв’язок між Причастям і таїнством покаяння, бо, відповідно до німецького проекту, від протестантів не вимагатиметься попередня сповідь, що є елементом доктринального навчання, підтвердженого Тридентійським собором і Катехизмом. На думку американського Архиєпископа, це призведе до протестантизації католицької сакраментальної теології.

Окрім того, така пропозиція ставить під питання важливість усього соборного навчання. «Якщо в цьому пункті можна ігнорувати чи ставити на обговорення навчання Тридентійського собору, то чи можна те ж саме зробити і з догмами інших соборів, наприклад Нікейського, про Божество Христа, яку сьогодні ставлять під сумнів багато ліберальних протестантів?» - запитує єрарх.

Архиєпископ Чапут дуже обширно пояснює своє застереження щодо односторонньої ініціативи німецьких єпископів. Він запевняє, що є приязним до протестантів та подивляє їх свідченню. Однак це не змінює той факт, що у деяких важливих питаннях наші погляди є розбіжними. І цього не слід забувати під час найбільш урочистого моменту зустрічі з Ісусом в Євхаристії. Це було б брехнею і образою Бога – наводить слова Архиєпископа Філадельфії wiara.pl.