Архиєпископ Чапут публікує різку критику робочого документу Синоду про молодь
  • Пон, 24/09/2018 - 15:33

Архиєпископ Чарльз Чапут з Філадельфії опублікував свою критику робочого документу «Instrumentum Laboris» для майбутнього Синоду про молодь, віру і розрізнення покликань.

У вступному абзаці Архиєпископ пояснює, що цей аналіз «був отриманий від поважного північно-американського богослова». За його словами, «Instrumentum Laboris» небезпечно схиляються до єресі – особливо єресей натуралізму, лютеранства та релятивізму.

Критика починається з «натуралістичного» розуміння сучасної сексуальної дисфункції: поширеної розпусти, онлайн порнографії і т.п. «В документі йдеться лише про те, що вони «спотворюють красу і глибину емоційного та сексуального життя. Однак немає жодної згадки про те, що вони спотворюють душу, про наслідкову духовну сліпоту, а також про вплив на сприйняття Євангелія зраненої людини»,- пише Архиєпископ Чапут.

Він також зазначає, що документ висвітлює «неадекватне розуміння духовної влади Церкви», заперечуючи її роль як авторитетного вчителя. Відповідно до «Instrumentum», «Церква обирає діалог, як свій стиль і метод… Жодне покликання, особливо всередині Церкви, не може бути покладена поза межами цього тривалого динамізму діалогу». За словами теолога, це прирівнюється до виразу: «Церква не володіє істиною, однак повинна займати своє місце серед інших голосів».

Якби Церква покинула своє пророче служіння, тобто, якби ролі навчаючої Церкви і слухаючої Церкви перевернулись, сама єрархія була б перевернутою, і служительне священство занепало б до хрестительного священства. Коротше кажучи, ми б стали лютеранами», - продовжив він.

На кінець, він звинувачує «Instrumentum» в тому, що цей документ займає «релятивістичну концепцію покликання». Він цитує посилання документу на «особисту святість» та «власну істину» кожного, додаючи прямо: «Це – релятивізм». Більше того, він застерігає від «фальшивої покори», надаючи перевагу «супроводу» над проповідуванням. Це, за його словами, «створює враження, що абсолютну істину в Богові не знайти».

Як інформує Catholic Herald, ще в серпні Архиєпископ Чапут просив Папу Франциска відкласти проведення самого Синоду. «На даний час єпископи не матимуть жодного авторитету, розглядаючи ці теми»,- говорив він 30 серпня на конференції у філадельфійській семінарії св. Карло Борромео. Натомість, Архиєпископ Чапут пропонує Папі «почати планувати синод на тему життя єпископів».