Архиєпископ Ерік де Мулен-Бофор: «У французів занадто мало дітей, в цьому суть проблеми»
  • Чтв, 19/12/2019 - 14:20

Зрозуміло, що люди бояться реформи пенсійної системи, бо знають, що від цього залежить їхнє майбутнє. Суть проблеми, однак, полягає в тому, що французи мають занадто мало дітей, занадто мало тих, хто буде працювати на пенсіонерів, – заявив Архиєпископ Ерік де Мулен-Бофор, коментуючи хвилі протестів, якими сьогодні живе його батьківщина.

Голова французького єпископату, який є економістом за освітою, а також – як президент Макрон – випускник престижного Інституту політичних наук у Парижі, визнає, що Францію чекають великі зміни. Це пов'язано як з демографічною кризою, так і з новими екологічними вимогами. Цілу систему доведеться будувати заново, трохи як після війни, – говорить Архиєпископ де Мулен-Бофор.

Посилаючись на подію, яка найбільше сколихнула Францію в кінці року, голова єпископату зазначає, що пожежа собору Нотр-Дам показала, наскільки глибоко у французів вкорінене християнство.

«Більше, ніж ми уявляємо, французи прив’язані до своєї історії, до свого коріння. Однак вони не повністю усвідомлюють, що ми не тільки створюємо національну єдність, але й те, що вона нам дана, відкриває нас на те, що нас переростає. Звичайно, про це можна говорити по-різному, але безперечно, що наше суспільство формувалося тим, що в цій країні жили з вірою в Того, Хто колись сказав: любіть один одного, як я вас полюбив. Ці слова позначили нашу культуру та цивілізацію. Це не означає, що живемо цими словами, це очевидно, – сказав Архиєпископ Ерік де Мулен-Бофор. –  Проте ці слова глибоко запали в душу нації. Не можна уявити Францію без цих слів. Навіть республіканські цінності – це все ті ж слова, лише в секуляризованій формі. Пам’ятаймо, що людство цілком може керуватися іншими принципами, наприклад, може бути поділене на касти, що зневажають одна одною. Людство може жити по-іншому».