Архиєпископ Фізікелла: катехизація повинна розвиватися у місійному ключі
  • Нед, 29/09/2013 - 00:18

Не можна допустити, щоб Церква проводила нову євангелізацію, спираючись на "катехизацію з минулого". З таким закликом виступив архиєпископ Ріно Фізікелла, президент Папської ради з нової євангелізації, перед учасниками Міжнародного конгресу катехитів, який 26-28 вересня проходить в Римі. За словами єрарха, необхідна катехизація, яка буде розвиватися в місіонерському ключі, і яка стане істинним інструментом проголошення Євангелія, щоб поступово передавати новизну віри і її важливість для життя.

Архиєпископ Фізікелла позначив деякі виклики, що стоять перед катехитами. Він зазначив розповсюджену релігійну необізнаність серед хрещених, брак християнської ідентичності, що часто виражається в поведінці абсолютно протилежній вірі, байдужості до життя християнської громади, відсутності відчуття приналежності до Церкви і релятивістському баченні змісту віри і моралі. За словами єрарха, ця ситуація особливо явна в "країнах з давньою християнською традицією, де можна легко зустріти людей, що горять християнством, як культурою", але не мають сміливості зробити вибір, який би базувався на вірі.

Архиєпископ Фізікелла зазначив, що часто віра сучасних християн нагадує вуглинки, що тліють, а не живе полум'я, здатне підтримувати життя. Тому, підкреслив єрарх, через катехизацію Церква покликана "дати віруючим можливість зміцнити християнську ідентичність, здатну протистояти новим культурним впливам і духу часу."

За матеріалами http://be.radiovaticana.va