Архиєпископ Фізікелла: простягнута рука вбогого визволяє із замкнутості
  • Пон, 15/06/2020 - 10:00

Голова Папської Ради сприяння новій євангелізації представив цьогорічне послання Папи на Всесвітній день бідних, назвавши промовистим збігом той факт, що документ побачив світ у день спомину святого Антонія Падуанського.

«Простягнута рука є запрошенням взяти на себе відповідальність зробити власний внесок шляхом жестів щоденного життя у полегшення долі тих, які живуть у злиднях, відчуваючи нестачу в гідності Божих дітей», – сказав архиєпископ Ріно Фізікелла, Голова Папської Ради сприяння новій євангелізації, представляючи у суботу, 13 червня 2020 р., Послання Папи Франциска на цьогорічний, вже 4-й з черги, Всесвітній день бідних, який відзначатиметься в неділю, 15 листопада. Його тема: «Простягни свою руку бідному». Презентація відбулася у формі відео-конференції, що транслювалася з Ватиканського прес-центру.

У контексті актуальних викликів

Очільник відомства Римської Курії, відповідального за проведення заходів з нагоди Всесвітнього дня бідних, що є плодом позачергового Святого Року, присвяченого Божому Милосердю, зазначив, що словами старозавітної Книги Сираха «Простягни свою руку бідному» Папа Франциск впроваджує нас до своїх роздумів, які постали в непростий період для світу, охопленого пандемією Covid-19 та її наслідками в різних сферах. Вони побудовані навколо біблійної постаті мудрого мужа Ісуса, сина Сираха, що жив приблизно двісті років до Христа, ставлячи запитання про те, де шукати мудрість і сенс життя. За словами Папи, схожі запитання позначили життя мільйонів людей у ці місяці хвороби, жалоби, непевності науки, браку свобод, до яких ми звикли, тощо.

В таких обставинах, як зауважив архиєпископ Фізікелла, молитва стала інтенсивнішою, а свою думку до Бога почали підносити особи, раніше байдужі до Нього. Папа підкреслює, що біблійний автор наполягає на тому, що під час нещасть слід уповати на Бога. Однак, Книга Сираха не дозволяє зупинитися лише на молитві та стверджує, що для того, аби вона була гідною та дієвою, необхідно виявляти увагу до вбогих.

Простягнута рука

В такому контексті метафора простягнутої руки спонукає згадати про Господні слова, якими Він ототожнює себе з тими, яким не вистачає необхідного, з тими, які живуть в обставинах марґіналізації. У Посланні Святіший Отець наводить різні картини «простягнутої руки», які в цей період закарбувалися в нашій пам’яті, яким протиставляє образ тих, «які й надалі тримають свою руку в кишені, незворушні перед обличчям бідності, якої часто також є спільниками». Це руки, які простягнуті з метою нагромаджувати багатства шляхом спекуляцій, торгівлі зброєю, корупції, тощо.

«Простягнута рука є запрошенням взяти на себе відповідальність зробити власний внесок шляхом жестів щоденного життя у полегшення долі тих, які живуть у злиднях, відчуваючи нестачу в гідності Божих дітей. Папа Франциск не боїться ідентифікувати цих людей як “святих по сусідству”, які просто й без гамору та реклами дають справжнє свідчення християнської любові», – підкреслив доповідач.

Логотип Всесвітнього дня

Голова Папської Ради сприяння новій євангелізації звернув увагу на те, як образ простягнутої руки перегукується із логотипом Всесвітнього дня бідних, який від самих початків супроводить цю ініціативу Святішого Отця. Простягнута рука особи, що стоїть на порозі дому, й така ж рука того, хто чекає назовні, вказують на те, що «обидві потребують одна одну». Простягнута рука убогого просить, але, водночас, запрошує вийти із замкнутості в собі, щоб розбити обруч егоїзму, що всіх огортає.

 

Під покровом благодаті

Врешті, архиєпископ Ріно Фізікелла звернув увагу на те, що представлення цього Послання в день літургійного свята на честь святого Антонія Падуанського, Небесного покровителя вбогих, вказує на те, що «все, що ми спроможні зробити, завжди є плодом Божої благодаті, яка супроводить віруючих та історію людей». Він зауважив, що приготування до наступного Всесвітнього дня бідних відбуватиметься в обставинах різних карантинних обмежень, а в той час, як протягом наступних місяців від нас вимагатиметься дотримання визначених правил безпеки, правдоподібно, зростатиме також кількість прохань про допомогу.

«Отож, нашим завданням буде подбати про те, щоби убогим, яких ми зустрічаємо й кількість яких постійно зростає, не забракло з нашого боку як щоденних знаків, якими супроводжується наша душпастирська діяльність, так і надзвичайних, які передбачені Всесвітнім днем бідних», – нагадав доповідач.