Архиєпископ Ґаллаґер: гарантувати дітям умови для цілісного розвитку
  • Птн, 18/11/2022 - 18:49

Секретар Святого Престолу в справах стосунків з державами виступив під час Всесвітньої конференції ЮНЕСКО щодо виховання та освіти дітей раннього віку, наголосивши у своїй промові на важливості цілісного підходу.

«Не залишати жодну дитину позаду» означає шукати те, що є найкращим для кожного, даючи їм змогу «вчитися, творити, мислити та взаємодіяти з іншими в привітному та сповненому любові середовищі». На цьому наголосив архиєпископ Пол Річард Ґаллаґер, Секретар в справах стосунків Святого Престолу з державами та міжнародними організаціями, виступаючи під час Всесвітньої конференції ЮНЕСКО щодо виховання та навчання в ранньому дитинстві, яка від 14 до 16 листопада 2022 р. відбувалася в Ташкенті, столиці Узбекистану.

За словами очільниками ватиканської дипломатії, Святий Престол «підтримує всеохоплюючий підхід, спрямований на гарантування цілісного зростання дитини, в такий спосіб, щоби поєднати динамізм піклування та виховання, на які має право кожна дитина». Й у виконанні цього завдання важливу роль відіграють 9230 сиротинців і 10441 дитячий садочок, які діють під егідою Церкви, де «тисячі вихователів і соціальних працівників часто трудяться в умовах нестабільності». Їхні зусилля спрямовані на те, щоби підтримувати освіту дівчаток, а також дають змогу дітям, які живуть на вулиці, дітям з інвалідністю, як також біженцям і скитальцям, «віднайти свою гідність». Вони також «пропагують культуру пошани до фізичної та психологічної цілісності дітей, дбаючи водночас про їхні харчові, гігієнічні та базові медичні потреби».

Підсумовуючи, архиєпископ Ґаллаґер наголосив на тому, що дбання про благополуччя дітей повинно бути невіддільним від залучення та супроводу батьків. Так само обов’язком держав є «гарантувати фізичні, емоційні, інтелектуальні та духовні умови, що приятимуть цілісному розвиткові дитини».