Архиєпископ Ґаллаґер застерігає від територіальних компромісів коштом України
  • Срд, 15/06/2022 - 14:10

«Як Церква ми маємо докладати зусиль для встановлення миру, а також підкреслювати екуменічний вимір. Більше того, ми маємо опиратися спокусі погодитися на компроміси у питанні територіальної інтегральності України», – зазначив Секретар у справах стосунків Святого Престолу з державами, архієпископ Пол Річард Ґаллаґер. Очільник ватиканської дипломатії взяв участь у колоквіумі на тему міграції у Папському Григоріанському університеті та розповів про ситуацію в Києві.  

Архієпископ відвідав Україну 18-21 березня цього року. У своєму виступі в університеті він застеріг від забуття про драму України та страждання її мешканців, внаслідок атаки Росії. «Коли я там був, відчув, що існують очікування щодо Апостольської Столиці, аби підтримувати контакти та солідарність з Україною. Деякі країні дуже щедрі, але існує небезпека, що настане втома, однак не можна думати, що проблема вирішиться сама», – підкреслив очільник ватиканської дипломатії.   

«Як Церква ми маємо докладати зусиль для встановлення миру, а також підкреслювати екуменічний вимір. Більше того, ми маємо опиратися спокусі погодитися на компроміси у питанні територіальної цілісності України. Навпаки, маємо використати цей принцип, принцип територіальної інтегральності, як основу миру. Маємо надію, що невдовзі зможемо розпочати перемовини у справі мирного майбутнього», – зазначив Ґаллаґер. Кажучи про конкретні перспективи припинення вогню, архієпископ широко розвів руками, додаючи, що його «пророцтвом» є «зима, якої не забудемо». 

 

Джерело: Католицький медіа-центр