Архиєпископ Галлахер: Релігійна свобода щораз більше під загрозою
  • Птн, 18/03/2016 - 19:28

Міжнародне співтовариство має визнати право на свободу віросповідання і засудити всі форми дискримінації та нетерпимості. Про це сказав глава дипломатії Ватикану, нагадавши, що в сучасному світі релігійна свобода перебуває під більшою загрозою, ніж будь-коли раніше. Архиєпископ Пол Галлахер говорив про це на місійному конгресі «Наша Церква і Церква мучеників».

Ватиканський дипломат висловив стурбованість у зв'язку з швидко зростаючими проявами нетерпимості, дискримінації, екстремізму і фундаменталізму. Він зазначив, що для того, щоб успішно протистояти їм, потрібні спільні дії багатьох країн. Він наголосив, що метою є не тільки захист прав людини, а й демократичної системи окремих країн і міжнародної безпеки. У цьому контексті він зазначив, що нехтуванню свободи віросповідання сприяють не тільки несправедливі закони, як дискримінаційний закон про богохульство проти Мухаммеда, але і проблеми незаконної торгівлі зброєю. Це призводить до продовження конфліктів, зростання дестабілізації, наприклад на Близькому Сході, але і до зростання насильства щодо релігійних меншин, таких як християни. Вони змушені покидати свої будинки через жах війни і переслідувань.

Глава дипломатії Ватикану зазначив, що релігійній свободі треба сприяти, а не обмежувати. Як негативний приклад згадав Європу, де права християн зневажають заради так званого захисту демократії. Крім того, він нагадав, що викорінення радикалізму і фундаменталізму сприяє не тільки будові діалогу, але й боротьбі з бідністю, неписьменністю і суспільними нерівностями.