Архієпископ Генсвайн: Церква повинна «мужньо проповідувати віру», а не розраховувати на її полегшений варіант
  • Втр, 22/03/2016 - 18:41

На думку архієпископа Георга Генсвайна, Католицькій Церкві у Німеччині не вистачає свідчення про віру.

У той час як «ящики для пожертвувань повні», «церкви стають все більш порожніми», — заявив архієпископ в інтерв'ю «Deutsche Welle». Церква повинна «мужньо проповідувати віру», а не розраховувати на її полегшений варіант. Вірі не вистачає або «вкоріненості», або «підживлення для коренів», — вважає 59-річний прелат, який працює як з Папою на спокої Бенедиктом XVI, так і з чинним Понтифіком Франциском.

Крім того, архієпископ торкнувся питання внутрішньоцерковних змін, які проводяться під керівництвом Папи Франциска. Прелат проти використання термінів «реформи» або «реформація». Ці терміни «історично ангажовані» і досить приблизні, вони занадто розпливчасті і потребують пояснення. Що стосується, навпаки, докорів у недостатньо швидких змінах, архієпископ Генсвайн зазначив, що Католицька Церква, схожа на «великий корабель», який повинен бути керований мудро і тверезо, це не «човник з веслами».

Всередині Ватикану ієрарх не виявляє ніяких «зустрічних веслярів», але можливо, що деякі відчувають труднощі від швидкості або енергії, з якою Папа Франциск робить деякі речі. Що стосується питання про доступ до церковних таїнств розлучених, які вступили у повторний шлюб, монс. Генсвайн переконаний, що Франциск знаходиться на одній лінії із своїми попередниками, тобто розглядає можливі зміни та уточнення у відповідності з учительством Церкви.

В інтерв'ю він також піддав критиці шкільні уроки релігії. Після школи молоді люди «майже нічого» не знають про свою релігію, вважає архієпископ Генсвайн.